Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Infiintare PFA in 2022. Care sunt obligatiile declarative?


de Redactia PortalPFA la 04 Feb. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Infiintare PFA in 2022. Care sunt obligatiile declarative?
Iei in calcul infiintarea unei PFA in 2022? Atunci cu siguranta trebuie sa fii la curent cu ce presupune inregistrarea fiscala, dar si ce obligatiile declarative vei avea.


Drept exemplu, analizam cazul unei PFA care este inregistrata in anul 2022. Doreste sa opteze pentru impozitare in sistem real. Vom afla ce demersuri/documente se depun pentru sistemul real si care ar fi termenul.
 
Fiind vorba despre o scoala de soferi, va avea un contract pentru inchirierea salii de legislatie. Profesorul de legislatie in acest caz poate fi cu contract de prestari servicii sau are obligativitatea de a angaja cu CIM ? Tinand cont de activitate, ce obligatii ar mai avea anual ?
 

Infiintare PFA in 2022: raspunsul specialistului

Pentru inregistrarea fiscala, realizata in conformitate cu prevederile art. 82 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, in termen de 30 de zile de la primirea certificatului de inregistrare de la Registrul Comertului, PFA depune formularul 212 Declaratie Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin care opteaza pentru impunerea veniturilor in sistem real si prin care estimeaza veniturile si cheltuielile ce se vor realiza pentru anul fiscal 2022.
 
Apoi, anual trebuie depusa Declaratia unica finala, pana la pana la data 25 mai a anului urmator, aferenta anului precedent, cu veniturile incasate efectiv si platile realizate in vederea desfasurarii activitatii. Adica, pentru anul 2022, Declaratia unica finala (cu veniturile realizate si platile realizate) se depune pana la 25 mai 2023.
 
Veniturile realizate de persoana fizica (profesorul de legislatie) pot fi incadrate ca venituri salariale, venituri din activitati independente sau venituri din alte surse.
 
Prin urmare puteti incheia fie contract individual de munca pe o perioada determinata/nedeterminata, contract de prestari servicii cu titularul de PFA (persoana trebuie sa isi deschida o PFA daca presteaza servicii cu caracter de continuitate) sau contract de prestari servicii prestate ocazional de persoana respectiva (plata ca venituri din alte surse) in masura in care persoana fizica nu desfasoara activitati independente (ptr care ar fi trebuit autorizare ca PFA).
 
Colaborarea intre persoana fizice neautorizata (profesorul de legislatie) si PFA prezinta un risc fiscal foarte mare, deoarece exista posibilitatea de incadrare ca activitata dependenta (adica incadrare ca salariat), conform art. 7 pct. (1) si (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
 
O activitate independenta este orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele 7 criterii:
 
3.1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
 
3.2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
 
3.3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
 
3.4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
 
3.5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
 
3.6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
 
3.7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
 
Asadar, atunci cand se incheie un contract de prestari servici cu persoana fizica neinregistrata fiscal trebuie avut grija ca serviciile de care beneficiati sa nu aiba caracter de continuitate, adica activitatea sa fie intr-adevar ocazionala, altfel, creste riscul de reincadare a relatiei in una de tip angajare.
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal. 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.58 din 12 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016