Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Instrainare imobil din patrimoniul PFA. Studiu de caz


de Redactia PortalPFA la 29 Apr. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Instrainare imobil din patrimoniul PFA. Studiu de caz
Analizam in randurile urmatoare cazul unei PFA platitoare de TVA, care are in patrimoniu un imobil neamortizat integral (din anul 2011). Titularul PFA vrea sa treaca acest imobil de pe PFA pe persoana fizica.


Expertul nostru ne explica cum se face trecerea unui imobil de pe PFA in patrimoniul personal al persoanei fizice, dar si alte informatii referitoare la TVA.  
 

Instrainare imobil din patrimoniul PFA: raspunsul specialistului

Instrainarea bunurilor din patrimoniul unui PFA in patrimoniul personal este reglementata de art.68 alineatul (2 ), litera c din Codul fiscal precum si normele metodologice aferente acestui articol.
 
La articolul 68 este prevazut ca in venitul brut sunt cuprinse c) castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitarii activitatii, ramase la incetarea activitatii;
 
In normele metodologice este prevazut la punctul 7 alineatul(2) ca (2) In venitul brut al afacerii se include si suma reprezentand contravaloarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii care trec pe parcursul exercitarii activitatii in patrimoniul personal al contribuabilului, operatiune considerata din punct de vedere fiscal o instrainare. Evaluarea acestora se face la preturile practicate pe piata sau stabilite prin expertiza tehnica.
 
Confor articolului 270 din codul fiscal, prin faptul ca persoana fizica devine proprietarul cladirii, are loc o livrare de bunuri - 1) Este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar.
 
In acest caz PFA este obligat sa emita o factura conform articolului 319 , alin(6) din codul fiscal ( pe langa intocmirea contractului de vanzare-cumparare autentificat la notar)
 
Vanzarea de cladiri este o operatiune scutita de TVA conform articolului 292 alin(2) litera f din codul fiscal ( cladirea este condiderata veche, fiind achizitionata in anul 2011).
 
Prin optiune puteti considera aceasta operatiune ca fiind taxabila ( veti colecta TVA la pretul de evaluare stabilit in expertiza tehnica ) depunand o notificare la organul fiscal in acest sens conform aticolului 292 , alin(3) din codul fiscal.
 
In cazul in care veti considera vanzarea cladirii ca o operatiune scutita de tva veti proceda la ajustarea TVA dedusa la achizitia cladirii, imbunatatiri, renovarea acesteia etc conform articolului 305, alin(2) litera b din codul fiscal deoarece va aflati in perioada de ajustare a taxei, cladirea fiind achizitionata in anul 2011.
 
CONCLUZIE
 
1. Trecerea unui imobil de pe PFA in patrimoniul personal al persoanei fizice se face pe baza de contract de vanzare-cumparare si factura la pretul pietei stabilit prin exprtiza tehnica. 
 
2. Se poate opta pentru facturarea in regim de scutire TVA sau facturarea cu TVA, avand in vedere explicatiile de mai sus.

 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Bilas - Expert contabil si Consultant fiscal. 
 
 
Sursa foto: Pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.86 din 7 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016