Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA care presteaza servicii de publicitate in Romania. Ce declaratii trebuie sa depuna?


de Redactia PortalPFA la 16 Dec. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA care presteaza servicii de publicitate in Romania. Ce declaratii trebuie sa depuna?
Dezbatem in continuare cazul unei PFA care presteaza servicii de publicitate pe teritoriul Romaniei pentru un beneficiar persoana impozabila cu sediul in Germania. Contribuabilul doreste sa afle daca trebuie sa se inregistreze in scopuri de tva doar pentru prestari servicii intracomunitare. Mai mult de atat, este important de aflat daca in acest caz, trebuie depuse D301 si D390.


PFA care presteaza servicii de publicitate in Romania: raspunsul specialistului


Pentru serviciul care urmeaza a fi prestat sunt aplicabile prevederile regulii generale de  taxare reglementate prin art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. In acest caz,locul prestarii serviciului se considera a fi  locul unde este stabilit beneficiarul, pe teritoriul altui stat membru decat Romania, adica in Germania. Astfel, operatiunea reprezinta pentru P.F.A. –ul din Romania o prestare intracomunitara de servicii asa cum este definita prin normele de aplicare ale art. 278 alin. (2) din Codul fiscal  "Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa. "

        
Din acest motiv, P.F.A.-ul este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317 din Codul fiscal. Inregistrarea in regim special in scopuri de TVA conform prevederilor art. 317 "Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii" din Codul fiscal se efectueaza  doar pentru raportarea valorii operatiunilor realizate prin declaratia cod 390 VIES, cu simbolul P,  in  perioada fiscala in care intervine exigibilitatea TVA,  fara a insemna ca prestatorul din Romania   dobandeste calitatea de persoana impozabila inregistrata in regim normal conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal. Inregistrarea se efectueaza inainte de prestarea serviciilor.

Pe factura emisa fara TVA, prestatorul din Romania inscrie mentiunea “neimpozabil  in Romania cf. art. 278 alin. (2) si art. 310 din Legea nr. 227/2016 Codul fiscal”. Art. 310 se refera la regimul special de scutire aplicat de catre o persoana impozabila care nu a realizat plafonul de 300.000 lei/an calendaristic , motiv pentru care persoana impozabila (prestatorul P.F.A.)  nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, in regim normal,  conform prevederilor art. 316.
 
Prin declaratia cod 390 VIES, valoarea serviciului prestat si facturat se raporteaza prin completarea valorii in lei a serviciului si a codului de TVA primit de la beneficiarul din statul membru de consum, Germania. Valoarea in lei se determina prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii, ca data a exigibilitatii TVA.
 
In concluzie, factura se emite fara TVA, din doua motive:

    1. prin natura sa, serviciul este neimpozabil in Romania, fiind aplicabile prevederile art. 278 alin. (2);

    2. prestatorul se afla in regimul special de scutire reglementat prin art. 310 din Codul fiscal " Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici".

Pentru aceste servicii neimpozabile in Romania,prestatorul  are urmatoarele obligatii fiscale si contabile:

    • sa emita factura in valuta negociata,cu toate informatiile impuse prin art. 319 alin. (20) din Codul fiscal;
    • sa nu colecteze  TVA;
    • sa inscrie  pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 278 alin. (2) din Codul fiscal” sau "neimpozabil in Romania cf. art. 44  din Directiva CEE nr. 112/2006”conform obligatiei de la  articolul 319, alineatul 20,litera l) “ l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri; ”.
    • sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
    • sa evidentieze  factura emisa in jurnalul pentru  vanzari la o baza de impozitare in lei determinata prin utilizarea  cursului  valutar in vigoare la data emiterii facturii. Valoarea facturii astfel emise  se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari in  coloana alocata prestarilor intracomunitare de servicii pentru care locul prestarii este in afara Romaniei, incadrate in categoria operatiunilor pentru care se exercita dreptul de deducere, daca persoana impozabila ar fi inregistrata in regim normal. Acest jurnal trebuie organizat pentru a tine evidenta realizarii cifrei de afaceri de 300.000 lei deoarece astfel de servicii intra in cifra de afaceri.
    • sa  nu raporteze operatiunea  prin decontul special de TVA cod 301. Prin acesta declaratie se raporteaza doar valoarea bunurilor si/sau serviciilor primite pentru care, la intrare,se datoreaza TVA in Romania;
    • sa raporteze operatiunea  prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de  Amelia Dumitras - Consultant fiscal.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.5 din 5 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016