Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA platitoare de TVA. Cum se procedeaza in cazul schimbarii perioadei fiscale?


de Viorica Ghinea la 10 Ian. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA platitoare de TVA. Cum se procedeaza in cazul schimbarii perioadei fiscale?
Dezbatem cazul unei PFA platitoare de TVA care depune decont trimestrial ce a vandut un imobil pentru care a aplicat taxare inversa in valoare de 500.000 lei in luna februarie 2018. Vanzarea imobilului a fost inscrisa in decontul de TVA al trimestrului I 2018 la randul 13 - Livrari de bunuri si prestari de servicii supuse masurilor de simplificare (taxare inversa). Vom afla de la expert daca, la determinarea cifrei de afaceri care se compara cu plafonul de 100.000 euro, se iau in calcul si livrarile de imobile pentru care se aplica taxare inversa.


Livrarile de bunuri si prestarile de servicii taxabile cu cota de TVA de 19% ale PFA in anul 2018 au fost de 50.000 lei. Dar in 2019 cum va fi perioada fiscala din punct de vedre al TVA-ului?


Iata raspunsul specialistului!


Taxarea inversa este o masura de simplificare a TVA si da, se ia in calcul la determinarea cifrei de afaceri pentru TVA.

Conform art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278,dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice,cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
La pct. 103 alin. (2) din Normele metodologice:

(2) Echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro, prevazut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, in orice situatie,se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, in cursul anului.La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal se are in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal corespunzatoare livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate,conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, precum si randurile de regularizari aferente. Nu sunt luate in calcul sumele inscrise in randurile din decont aferente unor campuri de date informative cum sunt facturile emise dupa inspectia fiscala sau informatii privind TVA neexigibila.

Prin urmare, la determinarea cifrei de afaceri pentru TVA, se are in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa (300) corespunzatoare livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, precum si randurile de regularizari aferente.
Atentie, se cuprind si facturile de avans.

Asadar, avand in vedere ca plafon de 100.000 de euro, a fost depasit, perioada fiscala in anul 2019, va fi luna calendaristica in anul 2019.
In cazul in care se schimba perioada fiscala,trebuie depus la ghiseu formularul 010 sau exclusiv online fomularul 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal.
 
In cadrul formularului 700, contribuabilii vor alege din lista drop-down declaratia depusa cu ocazia inregistrarii fiscale initiale:
- Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni/Declaratia de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010);

Declaratia se depune prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016