Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Plata CAS si CASS. Cum se completeaza Declaratia unica?


de Redactia PortalPFA la 02 Apr. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata CAS si CASS. Cum se completeaza Declaratia unica?
Prezentam mai jos cazul unei PFA care a estimat in anul 2020 ca va depasi plafonul de 12 salarii minime, completand astfel si rubricile de CAS, respectiv CASS.


In 2021 veniturile realizate in anul 2020 sunt sub plafon, asa ca exista nedumerirea daca se poate completa declaratia unica si sa se achite doar CASS la nivelul a 6 salarii minime si CAS 0.
 
Daca o PFA are venituri 0 pe anul 2020 si a estimat 0 si in 2020, este obligata sa achite CASS la nivelul a 6 salarii minime pana pe 25.05.2021, desi in anul 2020 a figurat ca si neasigurata? Persoana fizica nu a avut calitatea de salariat in anul 2020. Specialistul nostru raspunde in continuare la aceste intrebari, oferind explicatii si despre completarea Declaratiei unice, dar si despre baza legala. 

 

Plata CAS si CASS - Declaratia unica: raspunsul specialistului

Raspunsul 1

Referitor la CAS, potrivit art. 151 alin. 18  din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “In situatia in care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, nu datoreaza contributia de asigurari sociale, cu exceptia celor care au optat pentru plata contributiei potrivit art. 148 alin. (3). In acest caz contributia platita nu se restituie, aceasta fiind valorificata la stabilirea elementelor necesare determinarii pensiei, potrivit legii.”.
 
Referitor la CASS, potrivit art. 174 alin. (18) si (18^1),  “(18) In cazul in care persoanele fizice aflate in situatia prevazuta la art. 170 alin. (1), realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1), acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia prevazuta la art. 122, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
 
 
(18^1) Prevederile alin. (18) se aplica si in cazul in care persoanele fizice aflate in situatia prevazuta la art. 170 alin. (1) au estimat venituri cumulate cel putin egale cu 12 salarii minime brute pe tara, iar pana la termenul prevazut pentru depunerea declaratiei de la art. 122 au procedat la corectarea declaratiei initiale prin depunerea unei declaratii rectificative, ca urmare a realizarii de venituri sub plafon.”.
 
Astfel, referitor la CAS, daca PFA a estimat venit net peste plafon, dar a realizat sub plafon, nu se datoreaza CAS si nu se completeaza subsectiunea de CAS de la Capitolul I din Declaratia unica 2021. In acest caz, trebuie depusa Declaratia unica rectificativa pentru corectarea venitului estimat (Capitolul II din declaratia unica 2020), intrucat Codul fiscal permite modificarea contributiilor sociale estimate pentru anul incheiat, prin declaratia rectificativa depusa pana la termenul de depunere a Declaratiei unice, 25 mai 2021 (conform art. 151 alin. (15)).
 
Referitor la CASS, daca PFA a estimat venit net peste plafon, dar a realizat sub plafon si in anul 2020 NU a fost asigurat sau exceptat de la plata CASS, in acest caz, plateste CASS la nivelul a 6 saalrii minime pe economie, adica 1.338 lei. Se completeaza subsectiunea de CASS din Declaratia unica 2021, Capitolul I, cu baza de calcul de 6 salarii minime pe economie valabile pentru anul 2020.
 
Potrivit pct 27 din OPANAF nr. 14/2021, “In cazul in care persoanele fizice care au estimat ca realizeaza in anul fiscal curent veniturile de la prezentul punct peste plafonul minim de 12 salarii minime au realizat un venit net/brut anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal de impunere nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia unica, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.”.
 
 
Raspunsul 2
 
Potrivit art. 180 alin. (1) lit. a) –c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “(1) Urmatoarele persoane fizice pot opta pentru plata contributiei:
 
a) persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), sub nivelul plafonului minim prevazut la art. 170 alin. (2);
 
b) persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1);
 
c) persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.”
 
Astfel, textul citat reglementeaza optiunea (nu obligatia) persoanelor care realizeaza venituri sub plafon de a plati contributia la sistemul de sanatate.
 
Prin urmare, persoanele care realizeaza venituri sub plafonul prevazut de lege nu au obligatia sa plateasca CASS, ele pot opta pentru plata acestei contributii.

 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal. 
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.56 din 9 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016