Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Deschidere PFA in cursul anului. Ce obligatii de plata are?


de Redactia PortalPFA la 15 Sep. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deschidere PFA in cursul anului. Ce obligatii de plata are?
Dezbatem in randurile de mai jos cazul unei persoane fizice care are un contract individual de munca cu norma intreaga si si-a deschis si PFA in cursul anului - pofesie liberala in sistem real de impozitare.


 
Este obligata PFA sa plateasca CAS, chiar daca are in derulare un contract de munca cu norma intreaga? Ce obligatii de plata are PFA pentru un venit net obtinut in perioada septembrie-decembrie 2022 de 25.000 lei? Persoana fizica nu are alte venituri, decat cele obtinute din profesia liberala.
 

Deschidere PFA in cursul anului – obligatii: raspunsul specialistului

 
Referitor la plata CAS in cazul in care titularul PFA este si salariat, potrivit art. 150 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b 1).
 
La art. 137 alin. (1) lit. b 1) sunt mentionate veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.
 
In cazul in care persoana fizica este si salariata, scutirea se aplica numai pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala (veniturile din drepturi de autor), nu si pentru activitatile independente.
 
Potrivit art. 151 alin. (10) din acelasi act normativ, contribuabilii care in cursul anului fiscal incep sa desfasoare o activitate independenta si/sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei.(...).
 
In cazul prezentat, daca veniturile nete sunt peste suma de 10.200 lei (2.550 lei/luna x 4 luni septembrie-decembrie), atunci se datoreaza CAS cel putin in valoare de 2.550 lei (10.200 lei x25%), in functie de venitul ales, care nu poate sa fie mai mic de salariul minim garantat in plata lunar. In termen de 30 zile de la depasirea acestui plafon trebuie depusa Declaratia unica cu optiune de plata a CAS.
 
Referitor la CASS, potrivit art. 170 alin. (1) din legea sus-mentionata, (1) Persoanele fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei prevazuta la art. 120.
 
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazuta la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art.155 alin. (1) lit. b) - h), dupa cum urmeaza:
 
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz; 
 
Asadar, titularul PFA este obligat la plata CASS daca realizeaza venituri peste plafonul de 12 salarii minime brute, chiar daca cumuleaza veniturile din activitati independente cu veniturile din salarii. In cazul prezentat, nu se datoareaza CASS intrucat venitul net nu depaseste plafonul de 30.600 lei (2.550 lei/luna x 12).
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Nicolae Liviu, economist. 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016