Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Incetare activitate PFA: cum valorificam mijloacele fixe


de Redactia PortalPFA la 21 Iul. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incetare activitate PFA: cum valorificam mijloacele fixe
In cuprinsul urmatorului studiu de caz facem referire la o persoana fizica autorizata (sistem real), care doreste in cursul anul 2023 sa isi inchida activitatea. Vom stabili ce se intampla cu mijloacele fixe achizitionate de-a lungul timpului (masina, laptop, telefon) si care este procedura in acest sens. Consultantul fiscal Ionut Jinga va explica in randurile de mai jos cum se face trecerea mijloacelor fixe de la PFA in patrimoniul personal al persoanei fizice.


Potrivit art 68 alin 2  Cod fiscal,  in venitul brut sunt cuprinse:
 
  c) castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitarii activitatii, ramase la incetarea activitatii;
 
Normele metodologice date in aplicarea art. 68 alin. 2 lit. c din Codul fiscal, in vigoare de la data de 1 ianuarie 2016, prevad ca in venitul brut al afacerii se include si suma reprezentand contravaloarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii care trec pe parcursul exercitarii activitatii in patrimoniul personal al contribuabilului, operatiune considerata din punct de vedere fiscal o instrainare.
 
Prin urmare, din interpretarea celor de mai sus reiese ca trecerea bunurilor din patrimoniul personal al persoanei fizice, dupa incetarea definitiva a activitatii PFA, nu mai este considerata din punct de vedere fiscal o instrainare care sa conduca la obtinerea de venituri impozabile. Persoana fizica va putea vinde ulterior bunurile cu orice suma doreste ca bun din patrimoniul personal, iar venitul obtinut va fi neimpozabil in temeiul art. 62 lit. m din Codul fiscal.
 
In venitul brut al afacerii se include si suma reprezentand contravaloarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii care trec pe parcursul exercitarii activitatii si la incetarea definitiva a acesteia in patrimoniul personal al contribuabilului, operatiune considerata din punct de vedere fiscal o instrainare. Evaluarea acestora se face la preturile practicate pe piata sau stabilite prin expertiza tehnica.
 
Referitor la TVA, potrivit art. 270 alin. (5) din Codul fiscal, din punct de vedere al TVA, orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la art. 270 alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.
 
Prin urmare, trecerea bunurilor in patrimoniul personal la data radierii PFA este considerata livrare de bun din punct de vedere al tva si trebuia sa colectati tva daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.
 
Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza obligatoriu la valoarea de piata, conform art. 7 pct. 33 din Codul fiscal.
 
In concluzie, trecerea mijloacelor fixe de pe PFA in patrimoniul personal al persoanei fizice se face prin vanzare,  pe baza de factura, la pretul pietei stabilit prin expertiza tehnica.
 
PFA determina venitul net din activitati independente pe baza datelor din contabilitate ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri. Pe langa impozitul pe venit in cota de 10% aplicata la venitul net mai datoreaza CAS si CASS, incepand cu data de 01.01.2023, astfel:
- daca venitul PFA va fi sub 6 salarii minime, persoana fizica autorizata nu va fi obligata la plata CASS;
- daca venitul depaseste 6 salarii minime, dar este sub echivalentul a 12 salarii minime, se va datora obligatoriu CASS la nivelul a 6 salarii minime;
- daca venitul este cuprins intre 12 si 24 de salarii minime, se va datora obligatoriu CASS la echivalentul a 12 salarii minime.
- la venituri de peste 24 salarii minime, se va datora obligatoriu CASS la echivalentul a 24 salarii minime.
 
Pentru CAS:
- daca venitul PFA-ului va fi intre 12 si 24 de salarii minime pe economie, atunci baza de calcul a CAS nu poate fi mai mica de 12 salarii minime
- daca venitul este mai mare de 24 de salarii minime atunci se va plati CAS la echivalentul a 24 de salarii minime pe economie.
 
De asemenea, PFA este obligata sa depuna declaratia unica pana la data de 25 a anului urmator pentru anul incheiat.
 

Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre Ionut Jinga pentru site-ul PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

 


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.5 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016