PFA cu norma de venit. Cum se va depune Declaratia unica in 2022?
de Redactia PortalPFA la 19 Apr. 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se depune declaratia unica? Venitul incasat din 2021 se ia la norma din 2021 sau 2022? PFA la norma de venit are voie sa aiba angajati?
PFA cu norma de venit - Declaratia unica: raspunsul specialistului
Potrivit art. 69 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, (1), in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale definite la art. 67, venitul net anual se determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii. coroborat cu art. 62 2 alin. (1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit au obligatia stabilirii impozitului anual datorat, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.

Propriul meu plan de afaceri

Cartea Verde a impozitului pe venit si a contributiilor

Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Asadar, pentru contribuabilii impozitati la norma de venit, baza de calcul la care se aplica procentul de 10% este valoarea normei de venit stabilita de Ministerul de Finante, indiferent de valoarea incasarilor.
In cazul mentionat, valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit de 10% la valoarea normei de venit aferenta anului 2021, adica la valoarea de 32.000 lei, indiferent de valoarea incasarilor din cursul anului. Impozitul de plata aferent anului 2021 este in suma de 3.200 lei (32.000 lei x 10%).
PFA impusa la norma de venit poate sa isi desfasurarea activitatea cu salariati, dar nu mai mult de 3 salariati.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.
Redactia PortalPFA
Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Autor: Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
Controale antifrauda: Ce risca administratorii care ignora somatia ANAF
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult