Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA cu venituri sub plafonul prevazut de lege. Cum se procedeaza?


de Viorica Ghinea la 04 Dec. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu venituri sub plafonul prevazut de lege. Cum se procedeaza?
Va aflati printre PFA-urile care au realizat venituri sub plafonul prevazut de lege si nu stiti cum sa procedati? Specialistul nostru vine cu lamuriri detaliate in acest sens. Luam drept exemplu situatia unei PFA care realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu a avut calitatea de salariat si nu s-a incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1).


Prin lege acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia prevazuta la art. 122, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.


Vom dezbate in continuare neclaritatile listate mai jos:

1. Daca o PFA cu norma de venit (activitati agricole) are venitul net estimat sub 12 salarii minime brute pe tara si nu opteaza pentru plata CASS, nu este salariata si nici exceptata, este obligata sa achite CASS pana in 15 martie 2019? Daca are suma de 300 lei venit net este obligata sa plateasca 1.140 lei?



2. Daca o PFA in sistem real care are un venit estimat pentru 2018 sub 12 salarii minime brute pe tara si nu opteaza pentru plata CASS, iar la depunerea declaratiei unice in anul 2019 venitul realizat este tot sub 12 salarii minime brute pe tara, este obligata sa achite CASS la nivelul a 6 salarii minime brute?



Iata raspunsul specialistului!


Conform art. 180  alin. (1) din Codul fiscal, urmatoarele persoane fizice pot opta pentru plata contributiei:

a) persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevazute la art. 155 lit. b)-h), sub nivelul plafonului minim prevazut la art. 170 alin. (2);

b) persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1).


Astfel cum se poate observa textul de lege citat prevede ca pot opta (exista optiunea, nu obligatia) persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevazute la art. 155 lit. b)-h), sub nivelul plafonului minim prevazut la art. 170 alin. (2).


Or, cele doua situatii expuse se incadreaza la lit. a) de mai sus astfel incat nu exista obligatia platii CASS intrucat textul de lege prevede posibilitatea si nu obligatia.




Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Gabriela Dita – consilier juridic.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.15 din 23 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016