Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Radiere PFA. Cum se pot anula deciziile de impunere de la ANAF?


de Viorica Ghinea la 21 Sep. 2018
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Radiere PFA. Cum se pot anula deciziile de impunere de la ANAF?
Cum se procedeaza in cazul in care un PFA a depus o declaratie de radiere, si-a platit restantele fata de ANAF, dar primeste in continuare decizii de impunere din partea institutiei? Daca va aflati in aceeasi situatie, veti descoperi in raspunsul specialistului nostru cea mai buna solutie.


Drept exemplu, luam cazul asemanator al unui PFA care, in data de 16 noiembrie 2017, a depus la ANAF declaratia de radiere 070 de la 1 decembrie 2017.  Luand in considerare ca la data respectiva exista o poprire pentru plati restante, s-a solicitat de catre PFA suma totala restanta. In data de 4 ianuarie 2018 s-a primit de la ANAF o Nota restanta la 31 decembrie 2017 - nota a fost platita integral in aceeasi data (04.01.2018). In plus, PFA-ul a primit si o adresa de la ANAF (08.01.2018 ) pentru sistarea executarii silite in care specifica stingerea intergrala a obligatiilor fiscale.

 Din pacate, PFA-ul a primit din nou de la ANAF urmatoarele decizii:

- in iulie 2018 - Decizie referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere
- in septembrie 2018 - Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2013.


Sumele solicitate de ANAF sunt legale sau nu? Cum se pot anula deciziile primite din partea institutiei?

 

Radiere PFA:raspunsul specialistului

 

In mod normal, prin nota de plata respectiva obligatiile fiscale sunt aduse la zi, astfel ca prin plata efectuata toate obligatiile restante, inclusiv accesoriile aferente ar fi trebuit stinse.
 
In privinta deciziei referitoare la obligatiile de plata accesorii nu ne putem pronunta asupra corectitudinii datorarii dobanzilor si penalitatilor de intarziere calculate, avand in vedere ca nu ati precizat pentru ce obligatii si pentru ce perioada vi s-au calculat accesoriile (conform anexei la decizie), iar din cele prezentate reiese ca obligatiile restante au fost calculate pentru data de 31.12.2017 si au fost achitate in data de 04.01.2018, deci cu o intarziere de 4 zile.

Oricum, verificarea corectitudinii calculului accesoriilor implica o analiza concreta a situatiei fiscale pe baza fiselor pe platitor ori a situatiilor debite-plati-solduri (ce decizii de impunere au fost emise, cand au fost comunicate, cand au fost efectuate platile, daca s-au stins din plati accesorii stabilite prin decizii necomunicate etc.). In plus, decizia fiind primita in luna iulie 2018 a expirat termenul legal de 45 de zile pentru depunerea contestatiei, astfel ca nu mai poate fi solicitata anularea acesteia.
 
In privinta deciziei de impunere pentru regularizarea CASS 2013, aceasta poate fi contestata, nefiind depasit termenul de 45 de zile de contestare.Sansele de reusita sunt insa minime avand in vedere ca obligatia fiscala este tot a persoanei fizice (chiar daca baza de calcul o reprezinta veniturile din activitatea autorizata, in prezent incetata). Obligatia fiscala stabilita prin decizie nu era scadenta/restanta la data incetarii activitatii autorizate, ci va deveni scadenta la expirarea termenului de 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere.
 
In ambele situatii, faptul ca activitatea autorizata a incetat (PFA a fost radiata) nu inseamna ca obligatiile fiscale rezultate din aceasta activitate nu mai sunt datorate, ele fiind ale persoanei fizice ce a desfasurat activitatea. Astfel, spre deosebire de persoanele juridice care isi inceteaza existenta la momentul radierii din registre (art. 251 alin. 1 Cod civil), persoanele fizice autorizate nu formeaza un subiect distinct de persoana fizica care desfasoara activitatea in una din formele prevazute de lege, persoana fizica fiind titulara patrimoniului care include toate drepturile si obligatiile, inclusiv cele care au fost afectate exercitarii unei profesii autorizate (art. 31, art. 34, art. 35 Cod civil).

Cu alte cuvinte, indiferent de natura raporturilor juridice – civile, profesionale, fiscale etc. – drepturile si obligatiile care se nasc din aceste raporturi sunt toate ale persoanei fizice, chiar daca unele sunt „afectate” unei activitati economice autorizate. Aceste drepturi si obligatii inceteaza la data decesului persoanei fizice si pot trece asupra mostenitorilor doar in conditiile prevazute la art. 23 alin. 1 lit. a si art. 27 din Codul de procedura fiscala. Din acest motiv incetarea activitatii PFA-ului nu va putea fi invocata cu succes intr-o eventuala contestatie impotriva deciziei de impunere respective.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de - Constanta Popa Economist.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.05 din 55 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

geo 2019-01-10 11:44:48

Art 266 alin 4^1 prevede "Obligatiile fiscale datorate de debitori, persoane fizice care desfasoara avtivitati economice in mod independent. sau profesii libere, precum si asocieri si alte entitati fara personalitate juridic?, radiati din registrele in care au fost inregistrati potrivit legii, se anuleaza dupa radiere, inclusiv in situatia in care obligatiile au fost preluate de alti debitori.
In conformitate cu prevederile art. 23"

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016