PFA si Pilonul I de pensii: Ce este important sa cunoasteti in 2025
de Redactia PortalPFA la 24 Feb. 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pilonul II reprezinta pensia privata obligatorie, care a fost introdusa in anul 2008, in mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment pana in 35 de ani, si in mod optional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv intre 35 si 45 de ani. Contributia la Pilonul II reprezinta un procent din contributia la CAS, informeaza specialistii PortalCodulFiscal.ro.
CAS si Pilonul II pentru PFA
In calitate de persoana fizica autorizata (PFA) care depune anual Declaratia Unica si achita contributia de asigurari sociale (CAS), este important de inteles modul in care aceste contributii sunt directionate catre Pilonul II de pensii.Contributiile CAS si Pilonul II pentru PFA:
- Pilonul I (sistemul public de pensii): O parte din contributia CAS este alocata sistemului public de pensii, administrat de stat.

Impozitul minim pe cifra de afaceri Fiscalitate aplicata

Propriul meu plan de afaceri

Contabilitatea in partida simpla
- Pilonul II (pensii private obligatorii): O alta parte din contributia CAS este directionata catre un fond de pensii administrat privat, cunoscut ca Pilonul II.
Incepand cu anul 2024, cota de contributie la Pilonul II a fost majorata la 4,75% din venitul brut.
Conform legislatiei in vigoare, persoanele fizice autorizate care platesc CAS prin Declaratia Unica contribuie la Pilonul I.
In cazul in care nu ati aderat deja la un fond privat, este recomandat sa contactati un administrator de pensii private pentru a finaliza procesul de aderare.
Asadar, PFA care plateste contributia la CAS prin Declaratia Unica nu beneficiaza automat de Pilonul II (pensia privata obligatorie).
Pilonul II este destinat doar persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii.
Conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, sunt obligati sa contribuie la Pilonul II doar salariatii si alte categorii care contribuie obligatoriu la sistemul public de pensii (CAS) printr-un angajator.
Contributia la Pilonul II este retinuta direct din contributia la CAS si transferata de stat catre administratorul fondului de pensii private.
PFA-urile contribuie la CAS doar pentru Pilonul I (pensia de stat)
Conform Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), PFA-urile care obtin venituri din activitati independente nu sunt obligate sa contribuie la Pilonul II. PFA-urile isi stabilesc contributia la CAS prin Declaratia Unica si aceasta contributie merge exclusiv catre Pilonul I.Declaratia unica s-a modificat! Iata modul corect de completare in 2025, cu exemple pentru toate tipurile de venit!
Cu privire la Declaratia unica (D212), este important sa stiti ca a suferit modificari semnificative pentru anul 2025. Aceste modificari au fost introduse prin Ordinul ANAF nr. 7015/2024, publicat in Monitorul Oficial in ultima zi a anului trecut, si vizeaza in principal procesul de stabilire si definitivare a obligatiilor fiscale aferente anului 2024.De asemenea, modificarile au ca scop simplificarea sarcinilor declarative ale contribuabililor, eliminand necesitatea stabilirii si declararii impozitului pe veniturile estimate si a contributiilor sociale datorate pe parcursul anului fiscal.
Termenul de depunere a declaratiei este 25 mai 2025 inclusiv! Asigurati-va ca declaratia dvs. va fi completata corect!
V-am pregatit un ghid practic care raspunde la absolut orice intrebare legata de Declaratia unica in 2025! Realizat de un reputat specialist (consultantul fiscal Vera Constantin), ghidul Declaratia Unica 2025. Impozit pe venit. Contributii CAS si CASS va ofera absolut toate informatiile necesare pentru a putea gestiona CORECT orice aspect legat de aceasta Declaratie:
- notiuni teoretice si legislative
- dificultati practice
- posibile greseli
-recomandari
- studii de caz
- exemple de completare pentru fiecare categorie de venit
...Click aici pentru Formularul de Comanda >>
Redactia PortalPFA
Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Autor: Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Controale antifrauda: Ce risca administratorii care ignora somatia ANAF
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult