Inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune in cazul PFA. Studiu de caz
de Redactia PortalPFA la 22 Apr. 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune in cazul PFA: raspunsul specialistului
Potrivit Ordinului nr. 167/2019, persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata depune la organul fiscal competent:
a) cererea de inregistrare in scopuri de TVA, insotita de documentele prevazute de legislatia in vigoare pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitate economica, in cazul persoanelor impozabile care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal;

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale

Cresterea prepelitelor japoneze

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
b) declaratia de inregistrare, avand completata rubrica "Date privind vectorul fiscal", sectiunea taxa pe valoarea adaugata, in cazul persoanelor impozabile care nu sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal;
c) declaratia de mentiuni, avand completata rubrica "Date privind vectorul fiscal", sectiunea taxa pe valoarea adaugata, in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, insotita de documentatia prevazuta de legislatia in vigoare pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitate economica, dupa caz.
Astfel, in cazul PFA, pentru inregistrarea in scopuri de TVA se vor depune urmatoarele documente:
(i) Declaratia 070 Declaratie de inregistrare fiscala / declaratie de mentiuni/declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere;
(ii) Jurnalul de vanzari pentru perioada anterioara solicitarii codului de TVA
(pentru a se verifica plafonul de TVA – ca nu a fost depasit);
(iii) Registrul jurnal de incasari si plati;
(iv) Copie CUI PFA.
In functie de inspectorii care analizeaza dosarul, pot fi solicitate si alte documente.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Simona Stanculescu - Economist.
Redactia PortalPFA
Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Autor: Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
Cum inchizi un PFA in 2025: Procedura completa si acte necesare
Citeste mai mult
SAF-T pentru PFA: Este sau NU obligatorie depunerea D406?
Citeste mai mult
Inventariere PFA: Evita greselile frecvente cu ajutorul unui ghid practic
Citeste mai mult
Venituri din meditatii: Cum sa iti desfasori activitatea ca PFA
Citeste mai mult
Venituri din arenda: Ghid ANAF privind obligatiile declarative si de plata
Citeste mai mult