ANAF raspunde: Totul despre Inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In cadrul acestei sesiuni contribuabilii au adresat intrebari despre inscrierea in registru, modificari ale registrului, documente obligatorii necesare inscrierii in ROI, la care au primit raspunsuri direct de la specialistii ANAF.
Va prezentam cele mai interesante intrebari si raspunsuri din sesiunea de consultanta online ANAF, pe tema Inregistrarii in Registrul Operatorilor Intracomunitari:
Titularul unui PFA ( sistem real, neplatitor TVA - servicii medicale si cursuri ) decide sa participe la cursuri de specializare oferite de un furnizor de specialitate din UE. Ce implica aceasta situatie pentru PFA ?

Cresterea prepelitelor japoneze

Manual de inventariere Societati comerciale PFA ONG

Afacere la cheie cu flori in ghiveci
ANAF: Din punct de vedere al inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari, in speta prezentata de dumneavoastra nu aveti aceasta obligatie.
Precizam ca, potrivit prevederilor art. 158^2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatia inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari o au persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare, respectiv:
- livrari intracomunitare de bunuri care au locul in Romania potrivit art. 132 alin. (1) lit. a) si care sunt scutite de taxa in conditiile prevazute la art. 143 alin. (2) lit. a) si d);
- livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare prevazute la art. 132^1 alin. (5), efectuate in statul membru de sosire a bunurilor si care se declara drept livrari intracomunitare cu cod T in Romania;
- prestari de servicii intracomunitare, respectiv servicii pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile;
- achizitii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul in Romania potrivit prevederilor art. 132^1;
- achizitii intracomunitare de servicii, respectiv cele pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2), efectuate in beneficiul unor persoane impozabile stabilite in Romania, inclusiv persoane juridice neimpozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1, de catre persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, si pentru care beneficiarul are obligatia platii taxei potrivit art. 150 alin. (2).
Daca infiintez o firma noua pot sa ma inscriu in registru intracomunitar si sa ma inregistrez a platitor de tva?
ANAF: La infiintarea unei societati se poate opta si pentru inregistrarea ca platitor de TVA, scop in care se vor completa si depune formularele 088 - "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA" si 098 - "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal". Totodata, la infiintarea societatii, veti completa corespunzator si rubricile referitoare la TVA din Vectorul fiscal din formularul 010 - "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica".
Concomitent veti efectua si inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari, prin completarea si depunerea formularului 095 numai daca intentionati sa efectuati operatiuni intracomunitare, asa dupa cum acestea sunt definite la art.158^2 alin.(1) din Codul fiscal.
Schimbarea administratorului unei societati comerciale implica modificari dpvd al inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari? Trebuie reluata procedura?
ANAF: In situatia in care intervin modificari ale listei asociatilor si/sau administratorilor, ulterior inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari, acestea trebuie aduse la cunostinta organului fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data producerii acestora. In acest sens, este necesara depunerea unei noi anexe la cererea de inregistrare in Registrul operatorilor intracomunitari (formular 095), insotita de cazierul judiciar al noilor asociati si/sau administratori si, dupa caz, de documentele doveditoare.
Schimbarea administratorului unei societati comerciale implica modificari dpvd al inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari?Trebuie reluata procedura?
Sursa: ANAF
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri