Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Deductibilitatea cheltuielilor de deplasare pentru PFA – auto si cazare


de Redactia PortalPFA la 19 Mai. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitatea cheltuielilor de deplasare pentru PFA – auto si cazare
Citeste in acest material tot ce trebuie sa stii despre deductibilitatea cheltuielilor de deplasare pentru PFA – de la cele pentru combustibil auto pana la cele pentru cazare. Expertul nostru explica detaliat prevederile Codului fiscal referitoare la deductibilitatea cheltuielilor unei PFA.


Prezentam in randurile de mai jos cazul unei PFA cu codul CAEN 8230 ''Activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor''. Aceasta activitate reflecta evenimente culturale, iar majoritatea evenimentelor se desfasoara in tara si o parte in localitatea de domiciliu. Majoritatea cheltuielilor sunt cu combustibilul si cazarea.
 
In aceasta situatie apar urmatoarele intrebari: 
 
1. Pentru deductibilitatea integrala a cheltuielilor cu combustibilul utilizat la deplasare in tara este obligatorie foaia de parcurs? Daca nu am foaie de parcurs, atunci cheltuielile sunt deductibile (limitat 50%)?
2. Cheltuielile cu rovinieta, reparatii auto, spalat auto, piese auto sunt cheltuieli deductibile (limitat 50%)?
3. Cheltuielile de cazare le-am considerat cheltuieli deductibile conform art. 68 alin. (4) lit. a). Am procedat corect?
4. Avand in vedere ca cea mai mare parte din activitate se desfasoara in deplasare (fapt mentionat mai sus) si avand cheltuieli cu cazarea, pot sa calculez diurna pentru perioada in care are cazare?
 

Deductibilitatea cheltuielilor de deplasare pentru PFA: raspunsul specialistului

Cheltuielile auto, atat cele cu combustibilul, cat si celelalte cheltuieli (rovinieta, reparatii, piese auto, spalat etc.) sunt deductibile limitat 50% daca autoturismul nu este utilizat integral in scop economic conform art. 68 alin. 7 lit. k din Codul fiscal, activitatea desfasurata de PFA neincadrandu-se in categoriile pentru cheltuielile sunt integral deductibile.
 
Pentru a fi deductibile integral (100%) trebuie sa se faca dovada utilizarii autoturismului exclusiv in scopul activitatii PFA-ului, pe baza documentelor justificative emise pe numele PFA (facturi, bonuri de combustibil care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate) si a intocmirii obligatorii a foilor de parcurs, care trebuie sa cuprinda cel putin informatii referitoare la categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs, dupa cum se arata la pct. 7 alin. 7 din Normele metodologice de aplicare.
 
Temeiul legal pentru deductibilitatea cheltuielilor cu cazarea nu este art. 68 alin. 4 lit. a din Codul fiscal, ci art. 68 alin. 4 lit. g sau lit. h din Codul fiscal, dupa caz.
 
Astfel, conform art. 68 alin. 4 lit. g din Codul fiscal, una din conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse este sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora (diurna), precum si cheltuielile de transport si cazare.
 
De asemenea, conform art. 68 alin. 4 lit. h din Codul fiscal, cheltuielile pot fi deduse daca sunt efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea individual si/sau intr-o forma de asociere, in tara si in strainatate, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentand cheltuieli de cazare si transport (altele decat cele aferente cheltuielilor auto prevazute ca deductibile in limita de 50%).
 
Reiese ca titularul unui PFA (persoana fizica) poate deduce integral numai cheltuielile de transport (mai putin cele auto, pentru care se aplica prevederile speciale de la art. 68 alin. 7 lit. k), precum si cele legate de cazare, in cazul deplasarilor efectuate in interesul activitatii economice independente pe care o desfasoara (temei: art. 68 alin. 4 lit. h din Codul fiscal), nu si cheltuielile cu diurna (indemnizatia de deplasare) deoarece aceasta din urma poate fi deductibila numai in cazul deplasarii salariatilor pe care PFA ii poate avea potrivit art. 24 din OUG 44/2008 (temei: art. 68 alin. 4 lit. g din Codul fiscal).
 
 

 
Raspuns oferit pe portacontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist. 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.87 din 26 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016