Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Facturi de incasat de la o PFA radiata. Studiu de caz


de Redactia PortalPFA la 11 Apr. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturi de incasat de la o PFA radiata. Studiu de caz
Dezbatem astazi un studiu de caz care implica o societate comerciala si un PFA care a fost radiata din oficiu din cauza numarului ridicat de coduri CAEN. Vom afla de la specialistul nostru cum va proceda societatea daca are de incasat facturi de la aceasta persoana fizica autorizata. Se poate taia chitanta pe persoana fizica sau exista alta modalitate legala?


Facturi de incasat de la o PFA radiata: raspunsul specialistului

Referitor la obligatiile asumate de un PFA, sunt aplicabile prevederile art. 20 din Ordonanta de Urgenta nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale:

Art. 20

(1)    Titularul PFA raspunde pentru obligatiile asumate in exploatarea intreprinderii economice cu bunurile din patrimoniul de afectatiune. Daca acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creantelor, pot fi urmarite si celelalte bunuri ale debitorului. Dispozitiile art. 31, 32 si ale art. 2.324 alin. (3) din Codul civil sunt aplicabile.


Articolul 2324 ali. (3) al Codului civil precizeaza:

Art. 2324:
 (3)    Creditorii ale caror creante s-au nascut in legatura cu o anumita diviziune a patrimoniului, autorizata de lege, trebuie sa urmareasca mai intai bunurile care fac obiectul acelei mase patrimoniale. Daca acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creantelor, pot fi urmarite si celelalte bunuri ale debitorului.

In opinia mea, daca aveti posibilitatea recuperarii creantei de la persoana fizica si aceasta doreste sa achite datoria PFA-ului, recuperati aceasta creanta chiar daca taiati chitanta pe numele persoanei fizice, deoarece orice debitor are si dreptul, nu numai obligatia, de a-si achita datoriile. In anul 2017 a fost o propunere legislativa, care nu s-a materializat, prin care se dorea ca obligatiile fiscale ale unui PFA sa se transfere in sarcina persoanei fizice, dar era vorba, oricum, despre obligatiile catre stat, nu despre cele private.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Cristina Cret - Expert Contabil.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.35 din 10 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016