de Redactia PortalPFA la 01 Nov. 2019
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Expertul nostru va lamuri in continuare trei dileme pe care le are contribuabilul:
1. Registrul de incasari si plati trebuie tinut si in euro sau e suficient in lei?
2. PFA trebuie sa obtina cod de TVA chiar daca nu atinge plafonul de scutire?
3. Ce se intampla daca PFA a emis facturi inainte de obtinerea codului de TVA?
Citeste si: Cum se procedeaza cand o PFA depaseste plafonul de inregistrare la TVA
Potrivit prevederilor pct. 18 din Anexa 1 - Reglementari contabile privind contabilitatea in partida simpla din OMFP nr. 170/2015: “Operatiunile efectuate in valuta se evidentiaza in contabilitate in moneda nationala, utilizandu se cursul de schimb valutar de la data efectuarii operatiunii.
Prin curs de schimb de la data efectuarii operatiunii se intelege cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii (incasare, plata, emitere de documente).
Sumele aferente operatiunilor in valuta se inregistreaza in Registrul jurnal de incasari si plati (cod 1411/b) in lei, cu mentionarea in coloana de explicatii a valorii in valuta”
Astfel, sumele aferente operatiunilor in valuta se inregistreaza in Registrul-jurnal de incasari si plati in lei, cu mentionarea in coloana de explicatii a valorii in valuta.
Obligatia unei persoane fizice autorizate (PFA) de a se inregistra in scopuri de TVA ii revine atunci cand cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este superioara plafonului de 88.500 euro, echivalentul a 300.000 lei.
Cifra de afaceri pentru TVA se constituie din valoarea facturilor emise intr-un an fiscal, indiferent daca sunt sau nu incasate.
Conform art. 310 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cifra de afaceri care se ia in considerare la determinarea plafonului de 88.500 euro/300.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri, daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
Persoana impozabila este obligata sa se inregistreze ca platitor de TVA in cursul unui an calendaristic cand atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut mai sus, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii