Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Incasari in valuta. Ce trebuie sa stie o PFA?


de Redactia PortalPFA la 01 Nov. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incasari in valuta. Ce trebuie sa stie o PFA?
Subiectul analizei de astazi este o PFA din Romania, neplatitoare de TVA, care factureaza servicii catre firme din UE si non UE in euro. Incasarile se fac prin banca tot in euro.


Expertul nostru va lamuri in continuare trei dileme pe care le are contribuabilul:


1. Registrul de incasari si plati trebuie tinut si in euro sau e suficient in lei?
2. PFA trebuie sa obtina cod de TVA chiar daca nu atinge plafonul de scutire?
3. Ce se intampla daca PFA a emis facturi inainte de obtinerea codului de TVA?

 

Citeste si: Cum se procedeaza cand o PFA depaseste plafonul de inregistrare la TVA

 

PFA care face incasari in valuta: raspunsul specialistului

 

Potrivit prevederilor pct. 18 din Anexa 1 - Reglementari contabile privind contabilitatea in partida simpla din OMFP nr. 170/2015: “Operatiunile efectuate in valuta  se evidentiaza  in contabilitate in moneda nationala, utilizandu se cursul de schimb valutar de la data efectuarii operatiunii.
          
Prin curs de schimb de la data efectuarii operatiunii se intelege cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii (incasare, plata, emitere de documente).
          
Sumele aferente operatiunilor in valuta  se inregistreaza  in Registrul jurnal de incasari  si plati (cod 1411/b) in lei, cu mentionarea in coloana de explicatii a valorii in valuta”
          
Astfel, sumele aferente operatiunilor in valuta se inregistreaza in Registrul-jurnal de incasari si plati  in lei, cu mentionarea in coloana de explicatii a valorii in valuta.
          
Obligatia unei persoane fizice autorizate (PFA) de a se inregistra in scopuri de TVA ii revine atunci cand cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este superioara plafonului de 88.500 euro, echivalentul a 300.000 lei.
          
Cifra de afaceri pentru TVA se constituie din valoarea facturilor emise intr-un an fiscal, indiferent daca sunt sau nu incasate.
          
Conform art. 310 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cifra de afaceri care se ia in considerare la determinarea plafonului de 88.500 euro/300.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri, daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
          
Persoana impozabila este obligata sa se inregistreze ca platitor de TVA in cursul unui an calendaristic cand atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut mai sus, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.03 din 16 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016