Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Inventariere bunuri PFA. Specialistul dezbate ultimele prevederi legislative


de Redactia PortalPFA la 24 Feb. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inventariere bunuri PFA. Specialistul dezbate ultimele prevederi legislative
La sfasitul anului se inventariaza toate bunurile unei PFA, comert cu amanuntul marfuri, sistem real, partida simpla. Specialistul nostru ne explica mai jos cum se inventariaza casa, avand in vedere ca persoana fizica autorizata poate ridica bani din casa oricand doreste fara justificare ca la SRL.


De exemplu: scriptic, soldul casei este 100 lei din vanzari-plati. PFA ridica banii. Faptic este zero. Trebuie facut dispozitie de plata daca ridica din casieria PFA?
 

Inventariere bunuri PFA: raspunsul specialistului

Potrivit prevederilor din Anexa la OMFP 170/2015, inventarierea cuprinde toate elementele de natura activelor si datoriilor care contribuie la desfasurarea activitatii persoanei care conduce contabilitatea in partida simpla si se face cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.
 
Potrivit prevederilor din acest ordin, platile din Registrul-jurnal de incasari si plati cuprind:
 
- platile efectuate in cadrul activitatii desfasurate in scopul realizarii de venituri;
- sumele reprezentand restituirea aporturilor in numerar si prin conturi bancare;
- sumele reprezentand rambursarea de credite bancare sau de alte imprumuturi;
- alte plati efectuate (de exemplu: penalitati, amenzi platite s.a.).
 
Registrul-inventar serveste ca document contabil de inregistrare a elementelor de natura activelor si datoriilor inventariate (elementele patrimoniale, creantele si datoriile).
 
Registrul-inventar se completeaza prin inscrierea tuturor elementelor inventariate, element cu element, sau prin preluarea totalurilor din listele de inventariere a elementelor grupate dupa natura lor, potrivit optiunii persoanei respective, in acest caz, listele de inventariere se anexeaza la Registrul-inventar.
 
Dupa cum si dvs. ati mentionat, titularul PFA are dreptul sa retraga numerar si sa il foloseasca pentru orice doreste fara nicio justificare.
Toate platile in interes personal vor fi considerate cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe venit.
Toate retragerile in interes personal vor fi considerate fie nedeductibile, fie, daca folosit un soft de contabilitate, setati ca aceste retrageri sa nu fie preluate in Registrul Jurnal de Incasari si Plati.
 
 
Prin urmare, apreciez ca la inventariere, se poate considera soldul scriptic egal cu soldul faptic, iar in situatia in care doriti sa inregistrati aceste sume prin intocmirea DP, aceste sume nu vor fi luate in calculul cheltuielilor deductibile.
 
 
 
Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016