OUG 226/2020 - principalele facilitati fiscale pentru 2021
de Redactia PortalPFA la 07 Ian. 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prin OUG 226/2020 s-au stabilit masurile prezentate mai jos:
- se introduc anumite scutiri de TVA, cu drept de deducere, pentru livrari de dispozitive medicale, de vaccinuri, prestari de servicii de vaccinare sau de testare, precum si pentru achizitiile intracomunitare de Remdesivir.
- pana la data de 31 decembrie 2021, automatele comerciale ce functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede, dupa caz, trebuie dotate cu aparate de marcat electronice fiscale.

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale

Cresterea prepelitelor japoneze

Propriul meu plan de afaceri
- pana la data de 31 martie 2021, nu se vor aplica sanctiuni pentru neconectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale, in vederea transmiterii de date fiscale catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
- prevederile fiscale (OUG 296/2020) privind deductibilitatea integrala, in anumite conditii, a ajustarilor pentru deprecierea creantelor (la calculul impozitului pe profit), precum si cele referitoare la marirea valorii locuintelor care pot face obiectul cotei reduse de TVA de 5% (de la 450.000 lei la 140.000 euro) vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2022.
- a fost reglementat regimul fiscal aplicabil indemnizatiilor de sprijin acordate potrivit art. XV din O.U.G. nr. 30/2020 si art. 3 din O.U.G. nr. 132/2020, in sensul ca acestea nu constituie venituri din desfasurarea activitatii, iar pentru acestea se aplica urmatoarele reguli (vor fi declarate intr-o sectiune speciala a declaratiei unice):
a) calculul impozitului si al contributiilor sociale obligatorii se efectueaza separat fata de veniturile realizate din desfasurarea activitatii (profesii liberale, PFA, II, IF);
b) nu se iau in calcul la verificarea incadrarii in plafonul de 100.000 euro (aplicabil contribuabililor impusi la norme de venit) sau la plafonul de 12 salarii minime brute pe economie (26.760 lei);
c) nu fac obiectul acordarii bonificatiilor stabilite prin legea bugetului de stat.
- persoanele fizice beneficiare ale indemnizatiilor acordate in baza art. XV din O.U.G. nr. 30/2020 care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS) pentru indemnizatiile respective la sistemul propriu de pensii, in cotele prevazute de Codul fiscal.
- pentru indemnizatiile acordate in baza legislatiei (OUG 132/2020, OUG 147/2020) privind acordarea de zile libere parintilor in vederea supravegherii copiilor, nu se acorda facilitati fiscale.
- persoanele fizice beneficiare ale indemnizatiilor acordate potrivit prevederilor art. XI si XV din O.U.G. nr. 30/2020, O.U.G. nr. 120/2020 si O.U.G. nr. 132/2020 nu vor putea dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozit, pentru sustinerea entitatilor non-profit sau pentru acordarea de burse.
- a fost prelungit termenul de depunere a cererii de anulare a accesoriilor (OUG 69/2020) pana la data de 31 martie 2021.
- a fost prelungit termenul de depunere a cererii de esalonare speciala (OUG 181/2020) pana la data de 31 martie 2021.
- a fost prelungit termenul de depunere a cererii de restructurare a obligatiilor fiscale (OG 6/2019) pana la data de 31 martie 2021.
- contribuabilii obligati la plata impozitului specific unor activitati (Legea 170/2016) nu datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculata incepand cu 1 ianuarie 2021.
- a fost prelungit termenul de rambursare TVA cu control ulterior (OUG 48/2020) pana la data de 31 martie 2021.
Redactia PortalPFA
Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Autor: Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
Cum inchizi un PFA in 2025: Procedura completa si acte necesare
Citeste mai mult
SAF-T pentru PFA: Este sau NU obligatorie depunerea D406?
Citeste mai mult
Inventariere PFA: Evita greselile frecvente cu ajutorul unui ghid practic
Citeste mai mult
Venituri din meditatii: Cum sa iti desfasori activitatea ca PFA
Citeste mai mult
Venituri din arenda: Ghid ANAF privind obligatiile declarative si de plata
Citeste mai mult