Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA nou infiintata. Care este prima declaratie pe care trebuie sa o depuna?


de Redactia PortalPFA la 28 Mai. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA nou infiintata. Care este prima declaratie pe care trebuie sa o depuna?
Ai luat decizia de a infiinta o PFA (persoana fizica autorizata), dar nu stii care este prima obligatie fiscala pe care trebuie sa o bifezi pe lista ta. Specialistul nostru in fiscalitate si contabilitate raspunde cu baza legala la aceasta intrebare si da exemple de calcul pentru CAS (contributia de asigurari sociale) si CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate).


PFA nou infiintata: raspunsul specialistului


Orice PFA are obligatia sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii sau pana la termenul de 31 iulie 2019, daca activitatea a inceput in anul precedent, de exemplu.


Conform art.150 din Codul fiscal, persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS), pentru veniturile obtinute in calitate de titular PFA, insa nu este scutit de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), daca veniturile estimate sau realizate de PFA depasesc 24.960.

Contributia de asigurari sociale (CAS) este in cota de 25% si se  aplica la o baza de calcul reprezentata de venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, conform art. 137 alin. (1) lit. b) coroborat cu art. 148 si art. 151 din Codul fiscal.

Presupunand ca se alege un venit pe baza salariului minim brut pe tara de 2.080 lei/luna, rezulta o contributie CAS datorata de 2.080 lei x 12 x 25% = 24.960 lei x 25% = 6.240 lei/an;

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)  este de 10%, aplicata la o baza de calcul data de echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice conform art. 155 alin. (1) lit. b) coroborat cu art. 170 si art. 174 din Codul fiscal, respectiv CASS datorata pentru 2019 este de 2.080 lei x 12 x 10% = 24.960 lei x 10% = 2.496 lei/an

Pentru CASS se iau in calcul toate veniturile impozabile estimate/ realizate de la art. 155 alin. (1) lit. b) –h) din Codul fiscal si anume:  

- venituri din activitati independente, definite conform art. 67;

- venituri din drepturi de proprietate intelectuale, definite conform art. 70;

- venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;

- venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;

- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;

- venituri din investitii, definite conform art. 91. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate;

- venituri din alte surse, definite conform art. 114.

Astfel, daca persoana fizica atinge plafonul de 24.960 lei, din una sau mai multe surse mentionate mai inainte, datoreaza CASS 10%, in suma de 2.496 lei.

Daca venitul, in anul 2019, este sub plafonul de 24.960 lei, persoana fizica nu are obligatia plati nici a CASS, insa trebuie sa depuna declaratia unica si sa plateasca impozit pe venit 10%.

Asadar, Declaratia unica se depune obligatoriu, in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii.

PFA, avand calitate de pensionar nu datoreaza CAS.

PFA care estimeaza un plafon de peste 24.960 lei/an si care nu este pensionar,  datoreaza impozit pe venit 10%, CAS 25% si CASS 10%.






Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.07 din 21 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016