Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Salariul de baza minim, majorat din 2022. Cum vor fi afectate PFA-urile cu norma de venit


de Viorica Ghinea la 04 Oct. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariul de baza minim, majorat din 2022. Cum vor fi afectate PFA-urile cu norma de venit
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat, incepand cu luna ianuarie 2022, la 2.550 lei lunar, reiese dintr-un proiect de hotarare publicat de Ministerul Muncii.


 
In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 2.300 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore, in medie pe luna in anul 2021, reprezentand 13,583 lei/ora, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. 
 
La stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2022 la valoarea de 2.550 lei s-a avut in vedere o formula de calcul care ia in considerare rata inflatiei de 5,0 % prognozata de Comisia Nationala de Strategie si prognoza , - 2,1 % cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana pentru anul 2020 conform datelor EUROSTAT, cresterea castigului mediu brut si o parte din cresterea economica prognozata 2021/2020.
 
Majorarea salariului minim brut va avea efecte asupra unor obligatii si drepturi precum normele de venit. 
 
Este important de precizat ca va avea loc si majorarea normelor de venit pentru veniturile din activitati independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12. (Legea 227/2015 – art.69(3)).
 
Insa acesta nu este singurul efect al majorarii salariului minim. Totodata, se va modifica si baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala intrucat venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art.151).
 
Mai mult de atat, vor mai fi afectate si urmatoarele: 
 
- modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78(3));
 
- majorarea plafonului in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate intrucat aceste plafoane se determina in functie de nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice pentru veniturile estimate – (Legea 227/2015-art.145 (1) lit. b);art.180).
 
"Masura cresterii salariului minim afecteaza sectoare cum ar fi comertul, transporturile si intreprinderile mici si mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic fata de medie, cu influente asupra cresterii cheltuielilor cu forta de munca.", precizeaza chiar initiatorii in nota de fundamentare a proiectului. 

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.88 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016