Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Vanzare mijloace fixe pe care PFA le detine in patrimoniu: atentie la aceste 2 exceptii!


de Alina Ilie la 23 Iun. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare mijloace fixe pe care PFA le detine in patrimoniu: atentie la aceste 2 exceptii!
O PFA desfasoara activitate in domeniul culturii cerealelor si obtine venituri din activitati agricole pentru care achita impozit stabilit pe baza de norme de venit. Daca in cursul unui an fiscal vinde mjloace fixe la o valoare mai mare decat valoarea ramasa in contabilitate trebuie sa declare diferenta obtinuta ca un venit din activitate independenta si sa opteze pt impunerea in sistem real pentru acest venit (diferenta dintre valoare de vanzare si valoarea ramasa in contabilitate)?


Potrivit prevederilor art. 69 alin. (9) din Codul fiscal, contribuabilii, pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.
 
Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.
Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
Asadar, persoana fizica impusa la norma de venit va plati impozit potrivit normei anuale de venit, norma care se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, in conformitate cu activitatile din Clasificarea activitatilor din economia nationala CAEN (atata vreme cat aceste venituri nu depasesc echivalentul a 25.000 euro/an), chiar si in cazul in care  se vand mijloace fixe pe care PFA le detine in patrimoniu.
 
De la aceasta regula exista doua exceptii pe care le regasiti in normele metodologice la pct. 8 alin. (12) date in aplicarea art. 69 din Codul fiscal, astfel:
 
1. In cazul unui contribuabil care a optat sa fie impus pe baza de norma de venit si care anterior a fost impus in sistem real.
 
In acest caz, veniturile realizate din valorificarea investitiilor respective (vanzarea mijloacelor fixe) in cursul perioadei de desfasurare a activitatii majoreaza norma de venit proportional cu valoarea amortizata in perioada impunerii in sistem real.
 
2. In cazul contribuabilului impus pe baza de norma de venit, care pe perioada anterioara a avut impunere in sistem real si a efectuat investitii care au fost amortizate integral, veniturile din valorificarea ca urmare a incetarii activitatii vor majora norma de venit.
 
Daca nu se incadreaza la aceste situatii, veniturile realizate din vanzarea bunurilor din patrimoniul afacerii sau trecerea bunurilor in patrimoniul personal (in cursul perioadei de functionare sau la incetarea activitatii) nu majoreaza norma de venit (nu se impoziteaza).
 
In cazul in care nu va incadrati in nici una din cele doua exceptii de mai sus , atunci singura obligatie este sa treceti aceste venituri realizate din vanzarea mijlocului fix in Registrul Jurnal de Incasari si Plati, pe coloana de incasari (presupunem ca sumele sunt incasate) si sa aveti in vedere plafonul de 25.000 de euro.
In cazul in care se depaseste plafonul cu aceste venituri incepand cu 01.01.2024 trebuie sa schimbati sistemul de impunere.


Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

 


Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016