Venituri din chirii 2023. Unde se depun cererea de inregistrare si copia contractului de inchiriere
de Viorica Ghinea la 09 Dec. 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

AJFP Ialomita informeaza contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, ca incepand cu data de 1 ianuarie 2023 a fost instituita obligatia de a inregistra contractul incheiat intre parti, precum si modificarile survenite ulterior, la organul fiscal competent.
Astfel, contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata, care au fost inregistrate la organele fiscale, constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora, prin lege. Pentru aplicarea acestor prevederi a fost emis Ordinul presedintelui ANAF nr. 114/2019, prin care a fost aprobata procedura de inregistrare a contractelor de locatiune la organul fiscal competent, precum si modelul si continutul formularului "Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune".
Afla totul despre noua cota de impozitare, plata contributiilor sociale, depunerea declaratiei unice, modul corect de inregistrare in contabilitate din
Ghidul Venituri din chirii. Tratament fiscal. Monografii contabile.

Cartea Verde a impozitului pe venit si a contributiilor

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale

Impozit MICRO Tratament fiscal 2025
Prin urmare, pentru contractele de inchiriere incheiate dupa data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – PERSOANE FIZICE vor avea obligatia inregistrarii la ANAF in termen de 30 de zile de la data incheierii.
Pentru contractele aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – PERSOANE FIZICE vor avea obligatia inregistrarii (daca nu sunt deja inregistrate) pana la sfarsitul lunii martie 2023 (termen de 90 de zile). Proprietarii – PERSOANE JURIDICE pot opta pentru inregistrarea contractelor de inchiriere (numai prin intermediul SPV).
Pentru bunurile detinute in comun, fiecare coproprietar - persoana fizica are obligatia inregistrarii contractului de inchiriere. Cererea de inregistrare, insotita de copia contractului de inchiriere, se depune de persoanele fizice direct la registratura organului fiscal, prin posta sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta (SPV).
Viorica Ghinea
Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
Autor: Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
Controale antifrauda: Ce risca administratorii care ignora somatia ANAF
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult