Declaratia unica pentru PFA-uri. Sfaturile specialistului Ionut Jinga
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In Monitorul Oficial nr. 204 din 14 martie 2019, a fost publicata OUG nr.15 din 12 Martie 2019 privind prorogarea termenului Declaratiei unice. Asadar, PFA-urile pot respira usurate o perioada. Pana atunci vom mai reveni cu clarificari privind completarea declaratiei unice.
In materialul de astazi, cu ajutorul specialistului Ionut Jinga, dezbatem doua probleme des intalnite in ceea ce priveste acest formular controversat. Raspunsurile au fost oferite in cadrul seminarului online organizat in data de 12 martie 2019.
Declaratia unica pentru PFA-uri
1. Intrebare: O PFA a estimat pentru 2018 ca obtine venituri mai mici de 22.800 lei si a optat pentru plata CASS - 1140 lei. Cand se depune acum declaratia unica pentru venitul realizat in 2018, se declara si CASS platit optional, eventual cu bonificatie de 5%?
Raspunsul specialistului Ionut Jinga
Se va completa capitolul 2,,Date privind veniturile estimate, sectiunea 2, subsectiunea 2, in care va exprimati optiunea pentru plata CASS.
Referitor la bonificatie pentru plata integrala declaratia se va completa potrivit Ordinului ANAF 49/2019, astfel:
II. Date informative privind stabilirea sumei de plata reprezentand impozit pe venitul estimat si contributii sociale estimate datorate pentru anul 2019 Rd. 1 Suma stabilita prin declaratia curenta - se inscrie, dupa caz, suma reprezentand totalul impozitului pe venitul estimat/CAS estimata/CASS estimata, stabilite de contribuabil pentru anul 2019, prin declaratia prezenta. Rd. 2 Bonificatia pentru plata integrala a impozitului pe venit/CAS/CASS, potrivit legii - se inscrie, dupa caz, valoarea bonificatiei acordate potrivit legii pentru plata integrala cu anticipatie a impozitului pe venitul anual estimat/CAS estimata/CASS estimata, stabilite pentru anul 2019, prin declaratia curenta. Rd. 3 Suma de plata - se inscrie suma obtinuta ca diferenta dintre valoarea inscrisa la rd. 1 si valoarea inscrisa la rd. 2. In concluzie, se va calcula si bonificatia pentru plata integrala si se va inscrie conform precizarilor de mai sus.
2. Intrebare: O PFA, pensionar, cu norma de venit pe 2018 = 22.800 lei. Are obligatia de plata a CASS-ului?
Raspunsul specialistului Ionut Jinga
Potrivit art. 154 alin. 1 lit. h) din Codul fiscal, sunt exceptate de la plata CASS ,,persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum i pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectual. Asadar, veniturile din activitati independente desfasurate sub forma de PFA, nu sunt exceptate de la plata CASS in cazul unui pensionar daca ating sau depasesc plafonul de scutire de 22800 lei, In cazul dumneavoastra, atingand acest plafon, datorati CASS.
Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri