Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Achizitie de servicii de publicitate Google. Care sunt obligatiile unei PFA?


de Redactia PortalPFA la 03 Mar. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie de servicii de publicitate Google. Care sunt obligatiile unei PFA?
Ai facut sau te gandesti sa faci achizitii de servicii de publicitate Google? Stii care sunt pasii corecti pe care trebuie sa ii urmezi, astfel incat sa nu ai probleme fiscale? Specialistul nostru raspunde, in continuare, care sunt obligatiile unei PFA in aceasta situatie.


De exemplu, daca o persoana fizica este traducator autorizat, inregistrat la ANAF cu CUI,  inregistrat inclusiv in scop de tva special pentru livrari si achizitii IC, dar  neinregistrat la Registrul comertului, ce obligatii are. Contribuabilul depune anual doar Declaratia unica pe baza registrului de incasari si plati si plateste impozit calculat in sistem real. Face online publicitate in Adwords si primeste facturi de la Google fara tva in baza codului de inregistrare cu RO. Depune lunar D390.

Aceasta persoana trebuie sa calculeze TVA la facturile de la Google si sa il achite la stat in baza declaratiei 301 sau nu?

 

Achizitie de servicii de publicitate Google: raspunsul specialistului

Locul serviciilor furnizate pe cale electronica, prestate catre o alta persoana impozabila, se stabileste conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal (regula generala), deci este vorba de locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Beneficiarul serviciilor este societatea dumneavoastra, persoana impozabila din punct de vedere al tva, deci serviciile sunt impozabile in Romania.
 
Astfel, veti primi factura fara tva de la furnizorii din UE.
 
Potrivit art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6).
 
Daca societatea ar fi platitoare de tva, nu ar plati efectiv tva, ci ar aplica taxare inversa.
Pentru ca sunteti inregistrati in scopuri de tva, veti plati efectiv tva prin formularul 301.
 
Potrivit Instructiunilor de completare ale formularului 301, Sectiunea 4 "Operatiuni prevazute la art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal" se completeaza si de catre persoanele impozabile obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, care nu sunt inregistrate si nu trebuie sa se inregistreze conform art. 316 din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 317 din Codul fiscal, si persoanele juridice neimpozabile care sunt inregistrate conform art. 317 din Codul fiscal, care sunt beneficiare ale serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal si care sunt furnizate de catre persoane impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul Romaniei sau nu sunt considerate a fi stabilite pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, chiar daca sunt inregistrate in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6) din Codul fiscal.

 
In concluzie, pentru serviciile primite de la Google platiti efectiv tva in Romania prin decontul special de tva, formularul 301.

 
Nota: Achizitiile de servicii prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Uniunea Europeana se declara in formularul 390.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Economist.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.75 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016