Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA cu activitate de invatamant. Care sunt obligatiile privind casa de marcat?


de Redactia PortalPFA la 07 Iun. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cu activitate de invatamant. Care sunt obligatiile privind casa de marcat?
Analizam in continuare cazul unei PFA care are codurile CAEN active 8559 "Alte forme de invatamant" si 8560 "Activitati de servicii suport pentru invatamant".


Care sunt obligatiile acesteia referitoare la casa de marcat? Este obligatoriu sa o utilizeze sau este suficient factura si chitanta? 
Are obligatia utilizarii casei de marcat daca lucreaza numai cu persoane fizice? 
 

PFA cu activitate de invatamant – casa de marcat: raspunsul specialistului 

 
Potrivit art 1 alin 1 din Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
,,Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale’’.
 
Conform art 2 lit f din OUG 28/1999, se excepteaza de la obligatia utilizarii casei de marcat:  activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale.
 
Potrivit Codului fiscal, in categoria venituri din profesii liberale sunt cuprinse, cu titlu de exemplu, veniturile obtinute de catre: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate in conditiile legii si a indeplinirii a cel putin 4 din criteriile prevazute la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal.
 
Asadar, in situatia in care incasati in numerar/substitute de numerar sau prin utilizarea cardurilor, contravaloarea serviciilor prestate catre populatie (persoane fizice), aveti obligatia dotarii cu aparat de marcat electronic fiscal si sa emiteti bon fiscal pentru toate incasrile efectuate.
 
Numai daca ati fi desfasurat o activitate ca profesie liberala sub forma de PFA (in acest caz nu aveati obligatia inregistrarii la ORC, ci numai la organul fiscal), sub autoritatea unui copr/organism profesional, ati fi fost exceptati de la obligatia utilizarii casei de marcat.
 
Factura se elibereaza numai la solicitarea clientilor, alaturi de bonul fiscal.
 
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal. 
 

 
 
Sursa foto: Pixabay.com
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.98 din 26 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016