Incadrarea in plafonul pentru plata CAS. Cum se procedeaza in cazul unui PFA in sistem real?
de Redactia PortalPFA la 24 Iun. 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dezbatem cazul unui PFA impozitat in sistem real si ne intereseaza care este formula corecta de calcul pentru determinarea venitului net pentru anul 2018, pentru a determina daca PFA-ul trebuie sa plateasca si CAS.
Este important de precizat faptul ca venitul minim brut in anul 2018 a fost de 1900 lei. Din veniturile totale se scad cheltuielile deductibile? Sau din veniturile totale se scad cheltuielile deductibile si impozitul pe venit 10%? Citeste raspunsul specialistului mai jos!
Incadrarea in plafonul pentru plata CAS: raspunsul specialistului

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Impozitul minim pe cifra de afaceri Fiscalitate aplicata

Cresterea prepelitelor japoneze
Pentru a stabili daca PFA datoreaza CAS pentru anul 2018, se compara venitul net din activitati independente determinat potrivit art. 68 din Codul fiscal cu plafonul celor 12 salarii minime brute pe tara (12 x 1.900 lei). Se va lua astfel in calcul venitul net estimat, stabilit in conformitate cu art. 68 din Codul fiscal, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale.
Venitul net anual din activitati independente determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate se determina in sistem real ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, impozitul pe venit nereprezentand cheltuiala deductibila la calculul acestuia, potrivit art. 68 alin. (7) lit. c) din Codul fiscal.
In ipoteza in care singurul venit realizat este cel din activitatea independenta, daca PFA a estimat pentru anul 2018 un venit net anual mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, acesta datoreaza CAS si are obligatia depunerii Declaratiei unice pentru definitivarea CAS, pana la data de 31 iulie 2019. In Declaratia unica se completeaza venitul ales, care trebuie sa fie cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
In situatia in care PFA a estimat pentru anul 2018 un venit net anual cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual realizat este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, nu datoreaza CAS, cu exceptia celor care au optat pentru plata CAS potrivit art. 148 alin. (3) din Codul fiscal. In acest caz CAS platita nu se restituie, aceasta fiind valorificata la stabilirea elementelor necesare determinarii pensiei, potrivit legii.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.
Redactia PortalPFA
Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Autor: Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
PFA care lucreaza cu zilieri: Cum completezi corect Declaratia D700
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult