Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Incadrarea in plafonul pentru plata CAS. Cum se procedeaza in cazul unui PFA in sistem real?


de Redactia PortalPFA la 24 Iun. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incadrarea in plafonul pentru plata CAS. Cum se procedeaza in cazul unui PFA in sistem real?
Ai dileme in ceea ce priveste incadrarea in plafonul pentru plata CAS? Daca nu stii un model de calcul pentru determinarea venitului net, acest pas iti poate crea probleme. Am apelat la ajutorul specialistului nostru in domeniu si prezentam mai jos un studiu de caz care iti va fi un adevarat aliat.


Dezbatem cazul unui PFA impozitat in sistem real si ne intereseaza care este formula corecta de calcul pentru determinarea venitului net pentru anul 2018, pentru a determina daca PFA-ul trebuie sa plateasca si CAS.
 
Este important de precizat faptul ca venitul minim brut in anul 2018 a fost de 1900 lei. Din veniturile totale se scad cheltuielile deductibile? Sau din veniturile totale se scad cheltuielile deductibile si impozitul pe venit 10%? Citeste raspunsul specialistului mai jos!
 

 

Incadrarea in plafonul pentru plata CAS: raspunsul specialistului

 
 
Pentru a stabili daca PFA datoreaza CAS pentru anul 2018, se compara venitul net din activitati independente determinat potrivit art. 68 din Codul fiscal cu plafonul celor 12 salarii minime brute pe tara (12 x 1.900 lei). Se va lua astfel in calcul venitul net estimat, stabilit in conformitate cu art. 68 din Codul fiscal, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale.
 
Venitul net anual din activitati independente determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate se determina in sistem real ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, impozitul pe venit nereprezentand cheltuiala deductibila la calculul acestuia, potrivit art. 68 alin. (7) lit. c) din Codul fiscal.
 
In ipoteza in care singurul venit realizat este cel din activitatea independenta, daca PFA a estimat pentru anul 2018 un venit net anual mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, acesta datoreaza CAS si are obligatia depunerii Declaratiei unice pentru definitivarea CAS, pana la data de 31 iulie 2019. In Declaratia unica se completeaza venitul ales, care trebuie sa fie cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
 
In situatia in care PFA a estimat pentru anul 2018 un venit net anual cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual realizat este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, nu datoreaza CAS, cu exceptia celor care au optat pentru plata CAS potrivit art. 148 alin. (3) din Codul fiscal. In acest caz CAS platita nu se restituie, aceasta fiind valorificata la stabilirea elementelor necesare determinarii pensiei, potrivit legii. 

 
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal. 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.23 din 15 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016