Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA in domeniul agricol. Trecerea la sistemul real de impozitare


de Alina Ilie la 19 Apr. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA in domeniul agricol. Trecerea la sistemul real de impozitare
Legislatia se schimba aproape in fiecare zi, iar fiecare subdomeniu al agriculturii este reglementat de un set diferit de norme si legi. De asemenea, cu siguranta stiti cat de important este sa aveti inregistrari contabile ireprosabile, astfel incat sa incheiati fiecare an fiscal in mod profitabil. Se trece la sistemul real de impozitare daca in 2022 a fost depasit plafonul de 100.000 euro? Raspunsul specialistului il veti afla mai jos.


Potrivit art. 103 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
 
In cele ce urmeaza analizam cazul unei PFA in domeniul agricol - Cultivare cereale, secundar - Prestari servicii, care a avut incasari in 2022 din activitate peste 100.000 euro. Vom afla daca in 2023 va trece in sistem real.
 
Raspunsul specialistului: Plafonul de 100.000 euro pentru trecerea la sistemul real de impozitare se refera la veniturile din activitati independente impuse pe baza de norma de venit, care sunt prevazute distinct in Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, de veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
 
Potrivit pct. 28 alin. (1) si (2) din Normele de aplicare ale Codului fiscal, (1) In aplicarea art. 103 din Codul fiscal, veniturile din activitati agricole realizate individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, stabilite pe baza normelor de venit, se supun impunerii potrivit prevederilor cap. VII al titlului IV din Codul fiscal, indiferent de forma de organizare a activitatii. Veniturile din activitati agricole supuse impunerii pe baza de norme de venit in conformitate cu prevederile art. 106 din Codul fiscal cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor, cresterea si exploatarea animalelor, detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda.
 
(2) Veniturile din activitati agricole mentionate la art. 103 alin. (1) lit. a) - c) din Codul fiscal, pentru care sunt stabilite norme de venit conform art. 106 din Codul fiscal, sunt impozabile indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor.
 
Asadar, veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit sunt incluse la art. 103 alin. (1) din Codul fiscal, in cadrul veniturilor din activitati agricole si nu in categoria veniturilor din activitati independente.
 
Singurele exceptii de la determinarea venitului net pe baza normelor de venit agricole sunt cele prevazute de art. 104 din Codul fiscal si care vizeaza veniturile din silvicultura si piscicultura, veniturile din activitati agricole obtinute din valorificarea in alta modalitate decat in stare naturala si veniturile din activitati agricole pentru care nu exista obligatia stabilirii de norme de venit agricole.
 
Veniturile din activitati agricole prevazute la art. 103 lin. (1) din Codul fiscal, pot fi calificate drept venituri din activitati independente daca valorificarea produselor se realizeaza in alta modalitate decat in stare naturala, fiind supuse regulilor de impunere proprii categoriei veniturilor din activitati independente. Temeiul legal il reprezinta art. 104 alin. (2) din Codul fiscal. Sunt considerate in stare naturala produsele agricole vegetale obtinute dupa recoltare.
 
De asemenea, veniturile definite la art. 103 alin. (1) din Codul fiscal pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de venit sunt venituri impozabile si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente. In acest caz, venitul net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, contribuabilii avand obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.
 
Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate conform art. 104 alin. (3) din Codul fiscal.
 
Asadar, veniturile din activitati agricole, respectiv din cultivarea produselor agricole vegetale, pentru care au fost aprobate norme de venit agricol, valorificate in stare naturala, nu pot face obiectul aplicarii prevederilor referitoare la obligatia trecerii de la determinarea venitului net din activitati independente stabilit pe baza de norme de venit la obligatia determinarii venitului net anual in sistem real pentru situatia in care venitul brut din activitati independente depaseste 100.000 euro.
 
In concluzie, pentru veniturile din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit agricol nu se aplica obligatia privind trecerea la sistemul real de impunere in cazul depasirii plafonului de 100.000 euro. Acesta este aplicabil doar pentru veniturile din activitati independente.


Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.44 din 8 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016