Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA la norma de venit. Ce obligatii apar la vanzarea unui apartament


de Redactia PortalPFA la 06 Apr. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA la norma de venit. Ce obligatii apar la vanzarea unui apartament
Studiem mai jos cazul unei PFA platitoare de TVA, in sistem real, care a achizitionat un apartament in anul 2020 cu cota de TVA 5% si taxare inversa direct de la dezvoltator cu o suprafata utila de 90,2 mp si suprafata totala de 115,6 mp.


Apartamentul a fost vandut in data de 21.10.2022 cu taxare inversa catre o persoana juridica din Romania. In anul 2022, PFA-ul a fost la norma de venit CAEN 6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei. Scopul pentru care a fost utilizat acest apartament este cel al stabilirii sediului profesional al PFA-ului, activitatea fiind declarata la terti/ beneficiari. 
 

Specialistul nostru prezinta in continuare ce obligatii fiscale are acest PFA. 

 

PFA la norma de venit – vanzare apartament: raspunsul specialistului

Venitul care se obtine din vanzarea apartamentului este venit impozabil la nivelul PFA-ului, deci, va intra in determinarea plafonului de 100.000 euro, peste care PFA-ul va trece in sistem real incepand din anul fiscal urmator.
 
Plafonul pentru trecerea la sistemul real de catre persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul 2022 au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro.
 
Venitul incasat din aceasta livrare se trece si in RJIP, la incasari, prin banca unde s-a incasat prin banca contravaloarea terenului.
 
In Declaratia Unica, venitul obtinut din aceasta livrare se aduna la celelalte venituri brute ale PFA si suma totala se trece la randul 01 Venit brut . Declaratia Unica se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui in care a fost depasit plafonul de 100.000 euro, transformati in lei la cursul BNR valabil la inchiderea anului (afisat in 31.12.2022).
 
Cursul la care se calculeaza echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro = 4,9315 lei/euro (cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR, la sfarsitul anului fiscal 2022.
 
Nu sunt implicatii in zona TVA deoarece s-a aplicat taxarea inversa atat la achizitie cat si la vanzare.

 
 
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 
 
 
 
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016