PFA la norma de venit. Ce obligatii apar la vanzarea unui apartament
de Redactia PortalPFA la 06 Apr. 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apartamentul a fost vandut in data de 21.10.2022 cu taxare inversa catre o persoana juridica din Romania. In anul 2022, PFA-ul a fost la norma de venit CAEN 6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei. Scopul pentru care a fost utilizat acest apartament este cel al stabilirii sediului profesional al PFA-ului, activitatea fiind declarata la terti/ beneficiari.
Specialistul nostru prezinta in continuare ce obligatii fiscale are acest PFA.
PFA la norma de venit – vanzare apartament: raspunsul specialistului
Venitul care se obtine din vanzarea apartamentului este venit impozabil la nivelul PFA-ului, deci, va intra in determinarea plafonului de 100.000 euro, peste care PFA-ul va trece in sistem real incepand din anul fiscal urmator.

Contabilitatea in partida simpla

Afacere la cheie cu flori in ghiveci

Cultura castravetelui anti-diabet
Plafonul pentru trecerea la sistemul real de catre persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul 2022 au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro.
Venitul incasat din aceasta livrare se trece si in RJIP, la incasari, prin banca unde s-a incasat prin banca contravaloarea terenului.
In Declaratia Unica, venitul obtinut din aceasta livrare se aduna la celelalte venituri brute ale PFA si suma totala se trece la randul 01 Venit brut . Declaratia Unica se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui in care a fost depasit plafonul de 100.000 euro, transformati in lei la cursul BNR valabil la inchiderea anului (afisat in 31.12.2022).
Cursul la care se calculeaza echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro = 4,9315 lei/euro (cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR, la sfarsitul anului fiscal 2022.
Nu sunt implicatii in zona TVA deoarece s-a aplicat taxarea inversa atat la achizitie cat si la vanzare.
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia PortalPFA
Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Autor: Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
PFA in IT: Atentie la alegerea codului CAEN si depasirea plafonului de TVA!
Citeste mai mult
Controale antifrauda: Ce risca administratorii care ignora somatia ANAF
Citeste mai mult
Masuri fiscale 2025: Ce aduce noul Program de Guvernare
Citeste mai mult
Arhivare documente: Cum si cat se pastreaza actele financiar-contabile?
Citeste mai mult
Drepturi de autor: Ce obligatii exista la depasirea plafonului de 300.000 lei
Citeste mai mult