Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Venituri din drepturi de proprietate intelectuala obtinute de un pensionar: ce taxe datoreaza pentru 2023 si 2024


de Redactia PortalPFA la 23 Apr. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din drepturi de proprietate intelectuala obtinute de un pensionar: ce taxe datoreaza pentru 2023 si 2024
Intalnim adesea situatii complexe in care persoanele fizice trebuie sa gestioneze venituri provenite din diverse surse, printre care se numara si drepturile de proprietate intelectuala. Astfel, vom analiza situatia in care o persoana fizica, pe langa statutul de pensionar, obtine si venituri din drepturi de proprietate intelectuala in anul 2023. In continuare, specialistul nostru ne va explica ce taxe datoreaza pentru 2023 si 2024.


Conform prevederilor art. 72 din Codul fiscal:

Articolul 72
Stabilirea impozitului pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila
(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza impozit pe venit, impozitul fiind final.
(2) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
(4) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri prevazuti la alin. (2), la momentul platii veniturilor.
(5) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
(6) Platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) nu au obligatia calcularii, retinerii la sursa si platii impozitului din veniturile platite daca efectueaza plati catre asocierile fara personalitate juridica, precum si catre entitati cu personalitate juridica, care organizeaza si conduc contabilitate proprie, potrivit legii, pentru care plata impozitului pe venit se face de catre fiecare asociat, pentru venitul sau propriu.
 
Asadar, impozitul pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala se retine direct la sursa de catre platitorul de venit, prin retinerea, in momentul platii venitului, unei cote de 10% dupa aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.

Persoanele fizice exceptate de la plata CAS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, conform art. 150 din Codul fiscal sunt:
(1) persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari;
(2) persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor.

Persoanele fizice exceptate de la plata CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, conform art. 154 alin. (1) din Codul fiscal, sunt:
h) persoanele fizice care au calitatea de pensionari;
h 1) persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor.

In concluzie, persoana fizica pensionara si care obtine venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza doar impozit de 10% asupra veniturilor nete (venit brut – cota forfetara de 40%), impozit care va fi platit la bugetul de stat de catre platitorul de venituri.

Aceeasi legislatie este pentru anul 2023 si 2024.

Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016