Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

ANAF: lamuriri privind depunerea formularui 230, privind redirectionarea a 2% din impozitul anual pe venit


de Andrei Covaci la 12 Mai. 2016 Exclusiv
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF: lamuriri privind depunerea formularui 230, privind redirectionarea a 2% din impozitul anual pe venit
Sesiunea online organizata de ANAF in aceasta saptamana si-a propus sa lamureasca toate nedumeririle referitoare la depunerea formularului 230.


Iata cateva dintre cele mai interesante intrebari si raspunsui pe tema "Depunerea cererii privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor":

Persoanele care sunt si salariati si pfa (sistem real) si vor sa directioneze cei 2% catre o asociatie daca vor inscrie optiunea in D200, aceasta se va aplica ai asupra impozitului pe venitul din salarii sau e necesar sa complezeze si un D230 pentru acestea?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Romania Pentru a dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul aferent veniturilor din salarii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, se va completa si depune formularul 230 - “Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor".

De asemenea pentru a dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil aferent veniturilor din activitati independente, prin depunerea formularului 200 - "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", se completeaza corespunzator cap. III din formular.
Mentionam ca, pentru exercitarea optiunii privind destinatia unei sume reprezentand 2% din impozitul anual datorat, se depune formularul 200 si pentru veniturile din activitati independente care au fost impuse pe baza de norme anuale de venit si pentru care nu exista obligatia depunerii declaratiei respective.
Organul fiscal competent are obligatia calcularii si virarii sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat.


Referitor la depunerea formularului 230: colegii mei si cu mine am completat acest formular, poate merge o singura persoana cu toate formularele pentru a le depune la ghiseu? Mai trebuie si alte documente atasate, gen copie carte de identitate? Pentru sustinerea unei entitati nonprofit/unitati de cult, trebuie obligatoriu sa completam suma?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Romania Formularul 230 se depune de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia, desemnat de contribuabil potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, imputernicitul avand obligatia sa depuna la organul fiscal actul de imputernicire, in original sau in copie legalizata, caz in care formularul 230 se completeaza si la sectiunea nr. III. ”Date de identificare a imputernicitului”.
In situatia in care nu se cunoaste suma care poate fi virata, nu se completeaza aceasta rubrica in formular, iar organul fiscal va calcula si va vira suma admisa, conform legii.

Care este termenul maxim (legal) in care ANAF "executa"/transfera sumele cuvenite conform solicitarilor exprimate prin D230 si depuse in 25.05.2016?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Romania Virarea sumelor reprezentand panã la 2% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitãtilor nonprofit/unitãtilor de cult se face cumulat, lunar, pe mãsura emiterii deciziilor de impunere anualã (in cazul contribuabililor care si-au exprimat optiunea prin formularul 200) si procesãrii formularelor 230 (in cazul contribuabililor care si-au exprimat optiunea prin formularul 230).


Totodata, mentionam ca, potrivit Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, deciziile de impunere anualã se emit de catre organul fiscal pana la data de 15 septembrie a anului urmator celui pentru care se face impunerea (data pana la care sunt procesate si introduse in sistemul de administrare informatiile privind veniturile realizate, aferente anului de impunere).

 Exista vreo modalitate de a verifica/valida (cu ANAF sau cu beneficiarul sumelor) faptul ca transferul s-a produs?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Romania Contribuabili care si-au exprimat optiunea de virare a unei sume reprezentand 2% din impozitul anual datorat, pot solicita organului competent sa li se comunice stadiul solutionarii cererilor respective.

 


Autor: Andrei Covaci


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.58 din 12 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Mihaela 2017-02-08 11:36:00

As vrea sa stiu daca pot directiona altei asociatii decat celei care am dat anul trecut 2% ?

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016