Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Cum se inregistreaza facturile in cazul prestarilor de servicii


de Andrei Covaci la 14 Iul. 2016
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se inregistreaza facturile in cazul prestarilor de servicii
Prestarile de servicii cuprind mai multe tipuri de operatiuni, precum cesiunea bunurilor necorporale, transferul si/sau cesiunea drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si a altor drepturi similare, conform art 271 alin (3) lit b din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.


Vom analiza in acest sens urmatorul studiu de caz: Suntem o societate comerciala care comercializeaza softuri. Cum putem interpreta acest fapt in contabilitate - drept o comercializare de servicii sau livrare de bun? Noi vindem clientilor softul achizitionat de la furnizorul nostru si achitam licenta catre el. Nu este un produs stocat. Cum se inregistreaza factura catre clientul caruia ii vand softul 1 si separat serviciul de implementare? Pe factura de la furnizor am achizitionat softul 1.

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

In sensul art. 271 din Codul fiscal, sunt considerate prestari de servicii urmatoarele:

- furnizarea de programe informatice software standard prin internet sau prin orice alta retea electronica si care este in principal automatizata, necesitand interventie umana minima, fiind un serviciu furnizat pe cale electronica, conform art. 266 alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal;

- furnizarea de licente in cadrul unui contract de licenta privind programele informatice software, care permite clientului instalarea programului software pe diverse statii de lucru, impreuna cu furnizarea de programe software standard pe discheta sau pe un alt purtator de date, conform art. 271 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal;

- furnizarea de programe informatice software personalizate, chiar si in cazul in care programul software este furnizat pe discheta sau pe un alt purtator de date. Programul software personalizat reprezinta orice program software creat sau adaptat nevoilor specifice ale clientilor, conform cerintelor exprimate de acestia (pct 8.11 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal).

Asadar, operatiunea prezentata se incadreaza in categoria prestarilor de servicii si se inregistreaza in contabilitate folosind contul 628 "Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti" la primirea facturii de la furnizor, iar la facturarea catre clientii dumneavoastra se inregistreaza in contul 704 "Venituri din servicii prestate".

Se poate evidentia separat pe factura de vanzare, contravaloarea softului livrat  si contravaloarea serviciului de implementare.

Sursa: Portal Contabilitate
 


Autor: Andrei Covaci


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.36 din 14 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Moga Liliana 2018-07-22 20:31:19

Intrebarea mea este, cum completez o factura de prestari servicii design grafic, pentru pfa neplatitotr de tva, catre alt pfa, in lei. CE date trebuie sa contina, pot scrie pe factura cota contributtiilor la stat, sau nu. Cam ce trebuie sa contina , nr de ore lucrate, etc?

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016