Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

7 precizari importante despre OUG de cumparare a vechimii in munca (CNPP)


de Viorica Ghinea la 02 Oct. 2020
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

7 precizari importante despre OUG de cumparare a vechimii in munca (CNPP)
CNPP (Casa Nationala de Pensii Publice) a facut cateva precizari importante despre OUG nr.163/2020, prin care este reglementata posibilitatea asigurarii retroactive in baza unui contract de asigurare sociala pentru o perioada de maxim 6 ani.


OUG de cumparare a vechimii in munca a intrat in vigoare la data de 28.09.2020.
 
 

OUG nr.163/2020: precizari facute de Casa Nationala de Pensii Publice

1. Incheierea unui astfel de contract de asigurare sociala poate fi solicitata numai in perioada 28.09.2020 – 31.08.2021. In intervalul de 6 ani, poate fi solicitata asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate.
 
2. In temeiul acestui act normativ, contractul de asigurare sociala poate fi incheiat de orice persoana, indiferent de cetatenie, care indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii:
 
- nu are calitatea de pensionar la data incheierii contractului de asigurare sociala;
- nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre UE sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale, in perioada pentru care se solicita asigurarea;
- nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in perioada pentru care se solicita o astfel de asigurare.
 
3. Contractul de asigurare sociala se incheie doar in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta si numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate incheia contract sunt perioadele cuprinse intre data implinirii varstei de 18 ani si data implinirii varstei standard de pensionare.
 
Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei interesate ori, dupa caz, a mandatarului, a informat CNPP. 
 
4. Documentele necesare pentru incheierea contractului de asigurare sunt, dupa caz:
 
- actul de identitate al persoanei care urmeaza sa beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, in original si copie;
- declaratia pe propria-raspundere;
- procura speciala autentificata in conditiile legii si care trebuie sa contina, in mod expres, datele de identificare ale mandantului si ale mandatarului, respectiv cel putin: numele, prenumele, data nasterii, adresa si CNP.
 
Obiectul procurii il constituie imputernicirea mandatarului de a incheia contractul de asigurare sociala prevazut de OUG nr. 163/2020, in numele persoanei care va beneficia de asigurare si de a achita contributia de asigurari sociale, datorata de persoana asigurata.
 
5. Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, respectiv venitul asigurat la care se achita contributia de asigurari sociale, inscris in contractul de asigurare sociala, este ales de persoana care incheie contractul si nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incheierii contractului de asigurare sociala.
 
Pentru anul 2020, valoarea salariului minim brut pe tara garantat in plata utilizat la calculul contributiei de asigurari sociale datorate, este de 2230 lei.
Cota contributiei de asigurari sociale prevazute la art. III alin. (2) din OUG nr. 163/2020 pentru anul 2020 este de 25%, ceea ce inseamna ca suma minima lunara de plata este de 558 lei.
 
!! In situatia in care, pe perioada aplicarii OUG 163/2020, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sau cota contributiei de asigurari sociale se modifica, contractele de asigurare aflate in derulare nu vor fi afectate.
 
Cele doua variabile noi vor fi utilizate doar in cazul contractelor de asigurare sociala incheiate incepand cu data intrarii in vigoare a actului normativ care modifica aceste variabile, a mai adaugat Casa de Pensii. 
 
6. Suma cu titlu de contributie de asigurari sociale datorata in baza contractului de asigurare sociala poate fi platita in una sau mai multe transe lunare, fara a depasi data de 31.08.2021.
 
Plata contributiei se poate face prin orice mijloace de plata, prevazute de lege inclusiv in numerar, la casieria casei teritoriale de pensii, in contul deschis la Trezoreria Statului pe seama casei teritoriale de pensii.
 
7. Contractul de asigurare sociala incheiat in conditiile OUG nr. 163/2020 isi inceteaza aplicabilitatea la data la care contributia de asigurari sociale contractata este achitata in intregime.
 
In situatia in care, la data de 31.08.2021, contributia de asigurari sociale datorata nu este achitata in intregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzator platii efectuate.
 
Dupa data incetarii aplicabilitatii contractului de asigurare sociala, nu se mai poate incheia act aditional la acesta.
In situatia in care dupa data incetarii aplicabilitatii contractului de asigurare sociala, persoana interesata doreste sa se asigure in conditiile OUG nr. 163/2020 pentru o noua perioada, poate incheia un nou contract de asigurare sociala, cu conditia ca perioadele de asigurare cumulate din cele doua contracte de asigurare sociala sa nu depaseasca 6 ani.
 

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.67 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016