PFA cu activitate de comert cu amanuntul. Informatii utile privind stocul de marfa
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

- venitul net calculat la 31.12.2020 va fi influentat de valoarea stocului la cost de achizitie (exista stoc de produse nevandute), respectiv se aduna la venituri si stocul de marfa existent?
- la inchiderea unei PFA, stocul de marfa aflat in sold si nevandut reprezinta venit brut?
- se considera venit impozabil sau revine in patrimoniul persoanei fizice? Daca se considera venit brut, care este valoarea luata in calcul (pret achizitie sau pret vanzare)?

Impozitul minim pe cifra de afaceri Fiscalitate aplicata

Cultura castravetelui anti-diabet

Cartea Verde a impozitului pe venit si a contributiilor
- cum ar trebui interpretate prevederile art. 68 alin 2 lit c?
PFA cu activitate de comert cu amanuntul: raspunsul specialistului
Venitul net din activitati independente pentru PFA se stabileste pe baza principiului contabilitatii de casa/de trezorerie, ca diferenta intre incasarile si platile dintr-un an fiscal, in conformitate cu prevederile art. 68 alin. 2 lit. a si alin. 4 lit. b din Codul fiscal, astfel ca nu este influentat de valoarea stocului de marfa la sfarsitul anului fiscal respectiv.
In schimb, la incetarea activitatii PFA, stocul de marfa ramas nevandut, care trece in patrimoniul personal al persoanei fizice titulare a PFA se include in venitul brut, operatiune care se considera din punct de vedere fiscal o instrainare si care trebuie sa se realizeze pe baza pretului de piata, in conformitate cu prevederile art. 68 alin. 2 lit. c din Codul fiscal si pct. 7 alin. 2 din Normele metodologice.
Exceptia de la art. 68 alin. 2 lit. c din Codul fiscal ( exclusiv contravaloarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitarii activitatii, ramase la incetarea activitatii ) se refera la bunurile din patrimoniul personal (nedobandite de PFA, ci de persoana fizica cu titlu personal), alocate de persoana fizica titulara activitatii economice ce o desfasoara ca PFA si care raman la incetarea activitatii, revenind in patrimoniul personal al persoanei respective.
Aceasta exceptie nu se refera la bunurile dobandite in patrimoniul afacerii pe parcursul desfasurarii activitatii, ale caror preturi de achizitie au fost deja deduse anterior la momentul platii achizitiei bunurilor respective (cum este marfa achizitionata pe PFA si ramasa in stoc la incetarea activitatii).
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist.
Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri