Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Servicii prestate de PFA in alta localitate. Are dreptul la diurna?


de Redactia PortalPFA la 10 Sep. 2019
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Servicii prestate de PFA in alta localitate. Are dreptul la diurna?
Dezbatem in acest material situatia unei PFA care desfasoara activitate in domeniul prestarilor de servicii. Contribuabilul se deplaseaza la sediul societatilor, iar veniturile sunt impozitate in sistem real. Mai este important de mentionat ca acesta nu are salariati.


In situatia in care activitatea se desfasoara in alta localitate din Romania sau din afara tarii, persoana fizica beneficiaza de cheltuieli de deplasare, respectiv diurna, pe perioada deplasarii? Aceste cheltuieli, diurna in special, sunt deductibile la calculul impozitului pe venit? Vom afla raspunsurile corecte de la specialistul nostru Gabriela Dita, consilier juridic.

 

Diurna in cazul unei PFA: raspunsul specialistului

 

Dreptul la indemnizatia de deplasare (diurna) este un drept ce se acorda salariatilor pe durata delegarii si detasarii.
 
Prevederile art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabilesc ca, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. In acelasi sens, prevederile art. 46 alin. (4) din Codul muncii prevad ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, în conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Asadar, indemnizatia de delegare sau detasare (diurna) pentru delegarea/detasarea in tara si strainatate este un drept cuvenit persoanelor fizice care au calitatea de salariat, pe perioada delegarii/detasarii.
 
Prin urmare, din punctul nostru de vedere, PFA nu poate primi diurna in desfasurarea activitatii sale independente, pentru deplasarile in tara sau in strainatate, dar are dreptul la deducerea cheltuielilor de deplasare efectuate, precum cazarea si transportul, pe baza de documente justificative conform art. 68 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabriela Dita - Consilier juridic.


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.74 din 27 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Moise Paula 2020-01-05 13:57:00

De ce faceti trimitere la Codul Muncii? De ce nu ar primi si titularul PFA conform Cod Fiscal? Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 administratorii pot beneficia de diurna neimpozabila si fara a intra in baza de calcul al contributiilor sociale in cuantum de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice.

In acest sens, art. 76 alin. 4 lit. j din Codul fiscal prevede ca nu reprezinta venit impozabil, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, in limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. 2 lit. m, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016