Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Fermierii si producatorii care detin PFA-uri vor fi mai bine protejati prin regulamentul care vizeaza practicile comerciale neloiale


de Viorica Ghinea la 20 Mar. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fermierii si producatorii care detin PFA-uri vor fi mai bine protejati prin regulamentul care vizeaza practicile comerciale neloiale
Fermierii si producatorii care detin PFA-uri vor fi protejati prin legislatie in relatia cu magazinele prin regulamentul care vizeaza practicile comerciale neloiale agro-alimentare.


Interesele producatorilor locali si ale fermierilor din lantul de aprovizionare agroalimentar, dar si cele ale consumatorilor vor fi mai bine protejate prin regulamentul
aprobat recent de Guvern. Acesta interzice o serie de clauze contractuale si stabileste procedurile de investigare si solutionare a sesizarilor privind practicile neloiale ale marilor comercianti, dar si amenzile pentru incalcarea legii, precizeaza Consiliul Concurentei intr-un comunicat.
 
 
Regulamentul privind practicile comerciale neloiale din lantul de aprovizionare, aprobat recent de Guvern, are ca principal scop sa ofere protectie producatorilor si sa asigure o relatie corecta cu marii comercianti. Contractele dintre comercianti si furnizori incheiate inainte de data intrarii in vigoare a legii au fost deja aliniate la noile prevederi, astfel ca incurajam fermierii, antreprenorii si retailerii sa ne sesizeze atunci cand constata nereguli”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
 
Regulamentul clarifica termenii si expresiile utilizate pentru a identifica practicile comerciale neloiale si reglementeaza procedura de solutionare a sesizarilor, etapele pentru efectuarea investigatiilor, identificarea abaterilor, precum si modalitatile constatarii si, dupa caz, sanctionarii acestor practici. De asemenea, sunt detaliate modalitatile de colaborare cu Ministerul Agriculturii, impreuna cu care Consiliul Concurentei a elaborat regulamentul.
 
Printre clarificarile aduse de regulament se numara interzicerea rabaturilor (reduceri pentru defectele de calitate), in timp ce remizele (reduceri pentru vanzarile superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential) si risturnele (reduceri de pret calculate asupra tranzactiilor realizate cu acelasi tert, pe o perioada determinata) sunt permise doar daca valoarea acestora nu depaseste 20% din cea a produselor agroalimentare facturate intre cumparator si furnizor.
 
Mai mult, se introduce un plafon maxim pentru serviciile prestate de cumparator, care nu poate depasi 5% din valoarea incasata de furnizor. Asadar, asa-numitele „taxe de raft” nu vor putea fi mai mari decat valoarea mentionata.
 
In plus, magazinele nu mai pot anula comenzile de produse agricole sau alimentare daca au trecut mai putin de 30 de zile si sunt obligate sa afiseze la raft, pe langa produsul marca proprie, cel putin o marca a unui producator concurent, iar conditiile de comercializare trebuie sa fie similare. De asemenea, sunt permise platile pentru publicitatea si marketingul produselor, dar si cele pentru suportarea oricaror reduceri cu titlu promotional, daca sunt negociate anterior.
 
Alte clarificari pe care le aduce regulamentul vizeaza cifra de afaceri anuala a companiilor implicate, dar si faptul ca un cumparator va putea solicita, la momentul inceperii negocierilor, o declaratie pe proprie raspundere de la furnizor, ce va constitui anexa la contract, pentru a verifica incadrarea in pragul cifrei de afaceri.
 
Amenzile aplicabile pentru incalcarea legii vor varia intre 250.000 si 600.000 de lei, iar pentru repetarea unei practici comerciale neloiale intr-un interval de doi ani, amenda este de 1% din cifra de afaceri. In cazul in care compania recunoaste fapta, amenda se poate reduce cu un procent intre 1% si 25%.
 
Vom monitoriza cu atentie impactul aplicarii legii si regulamentului si, daca este cazul, vom propune Guvernului si Parlamentului ajustari ale legislatiei, dupa ce ne vom consulta cu partenerii sociali si Comisia Europeana” a mai declarat presedintele Consiliului Concurentei.
 
In prezent, Consiliul Concurentei lucreaza la elaborarea instructiunilor de individualizare a sanctiunilor stabilite de legea privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar (81/2022), instructiuni care vor fi supuse adoptarii in cel mai scurt timp.
 
Autoritatea de concurenta a discutat constant cu partile implicate in lantul de aprovizionare agricol si alimentar, fiind organizate intalniri atat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cat si cu reprezentati ai asociatiilor in domeniu.
 
Consiliul Concurentei reaminteste ca regulamentul de aplicare a 81/2022, ce a fost aprobat recent prin Hotarare de Guvern, vizeaza protejarea pozitiei fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare cu produse agricole si alimentare, combaterea practicilor comerciale neloiale si inlaturarea inegalitatilor privind puterea de negociere a furnizorilor si cea a cumparatorilor. 
 

 
Foto: Unsplash.com

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016