Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Subventie incasata de PFA cu norme de venit. Studiu de caz


de Redactia PortalPFA la 03 Ian. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Subventie incasata de PFA cu norme de venit. Studiu de caz
Dezbatem in continuare cum este impozitata o PFA care a obtinut subventie pentru suprafata pentru producatorii de usturoi.


Expertul nostru spune ce impozit trebuie sa plateasca daca a vandut usturoi in valoare de 6.000 lei in 2022, fiind inregistrata la norma de venit. 
 

Subventie incasata de PFA: raspunsul specialistului

 
Veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit sunt incluse la art. 103 alin. (1) din Codul fiscal, in cadrul veniturilor din activitati Agricole.
 
1) Veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:
 
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
 
Veniturile din activitati agricole mentionate la art. 103 alin. (1) lit. a) c) din Codul fiscal, pentru care sunt stabilite norme de venit conform art. 106 din Codul fiscal, sunt impozabile indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor.
 
Din punct de vedere al impozitului pe venit, potrivit art.107 din Codul fiscal:
 
(1) Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de catre contribuabil prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
(2) Contribuabilul care desfasoara o activitate agricola prevazuta la art. 103 alin. (1) pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit are obligatia de a depune anual, pentru veniturile anului in curs, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului de realizare a venitului.
(3) Contribuabilii care desfasoara activitati agricole pentru care venitul se stabileste pe baza normei anuale de venit si detin suprafete destinate productiei agricole vegetale/animale in localitati/judete diferite vor opta pentru stabilirea judetului/judetelor unde vor beneficia de incadrarea in limitele veniturilor neimpozabile prevazute pentru fiecare grupa de produse vegetale/animale de la art. 105 alin. (2). Optiunea se exercita prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
(7) Plata impozitului anual datorat se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
Astfel, valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit de 10% la valoarea normei de venit, indiferent de suma incasata.
 
Pentru veniturile aferente anului 2022, persoana fizica care isi desfasoara activitatea pe baza de norme de venit trebuie sa depuna pana la data de 25 mai 2023 Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice completata la Capitolul II DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE/ NORMA DE VENIT A SE REALIZA IN ROMANIA SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2022. Termenul de plata pentru obligatiile aferente normei de venit pentru anul 2022 este tot 25 mai 2023.
 
Dpdv al subventiei incasata, potrivit art. 62 lit. a) coroborat cu pct. 3 alin. (3) din Normele metodologice pentru aplicarea acestor prevederi din Codul fiscal.
 
In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
 
a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, primite de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice sau colectate public, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum si cele de aceeasi natura primite de la organizatii neguvernamentale, potrivit statutelor proprii, sau de la alte persoane
 
Pct. 3 alin. (3) din Norme:
 
Potrivit prevederilor art. 62 lit. a) din Codul fiscal, in categoria veniturilor neimpozabile se cuprind si formele de sprijin cu destinatie speciala acordate din bugetul de stat si din fonduri externe nerambursabile in conformitate cu legislatia interna si reglementarile europene, de exemplu:
 
a) forme de sprijin acordate producatorilor agricoli din sectorul vegetal sub forma schemelor de plati directe si ajutoarelor nationale tranzitorii in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015 - 2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 104/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) ajutoare de stat si forme de sprijin acordate fermierilor din sectorul zootehnic potrivit Hotararii Guvernului nr. 1.179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, cu modificarile ulterioare, si Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2015, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 104/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) sprijinul nerambursabil acordat potrivit Programului National pentru Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, aprobat prin Decizia de punere in aplicare a Comisiei Europene nr. C(2015) 3.508 din mai 2015, de aprobare a Programului de Dezvoltare Rurala al Romaniei pentru sprijin din Fondul European Agricol pentru dezvoltare rurala;
d) forme de sprijin nerambursabil acordate potrivit Programului Operational pentru Pescuit 2007 - 2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2007) 6.664 din 14 decembrie 2007 si Programului Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime 2014 - 2020, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2015) 8416 din 25 noiembrie 2015;
e) formele de sprijin acordate in cadrul operatiunilor finantate prin Programul operational sectorial Dezvoltarea resurselor umane 2007 - 2013, in bani si in natura, primite de catre cursanti pentru participarea la cursuri, precum si bursele acordate in cadrul acestui program.
 
In prezent, exista forme de sprijin acordate producatorilor agricoli din sectorul vegetal sub forma schemelor de plati directe si ajutoarelor nationale tranzitorii in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2021-2022.
 
Asadar, PFA supusa determinarii venitului net pe baza de norme de venit care primeste subventii agricole nu datoreaza impozit pe venit pentru aceste venituri considerate venituri neimpozabile potrivit prevederilor Codului fiscal.
 

 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Mariana Prejbeanu - expert contabil, Consultant fiscal, Auditor financiar. 
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.88 din 8 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016