Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA norma de venit. Care sunt registrele contabile obligatorii?


de Redactia PortalPFA la 19 Iul. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA norma de venit. Care sunt registrele contabile obligatorii?
Prezentam in continuare care sunt registrele contabile obligatorii pentru o PFA pe norma de venit, cod CAEN 9002 - Activitati suport pentru interpretare artistica.


Este important de precizat ca PFA-ul presteaza numai la persoane fizice servicii, ceea ce inseamna ca este obligatorie si utilizarea unei case de marcat.
 

PFA - registre contabile obligatorii: raspunsul specialistului


Registrele contabile obligatorii sunt Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) si Registrul-inventar (cod 14-1-2/b), care se utilizeaza pentru evidentierea in contabilitatea in partida simpla a operatiunilor efectuate de persoanele fizice ce desfasoara activitati independente, conform regulilor precizate in Reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla, aprobate prin OMFP 170/2015.


Alte documente contabile ce pot fi utilizate sunt: factura si orice alte documente prevazute de OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, precum si raportul fiscal de inchidere zilnica, respectiv registrul special intocmit in conditiile defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale, care reprezinta documente avute in vedere de catre organele fiscale cu ocazia verificarii veniturilor care stau la baza determinarii impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat, dupa cum se prevede la art. 4 alin. 8 din OUG 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Daca PFA are clienti persoane fizice si incasaseaza contravaloarea prestatiilor catre aceste persoane in numerar, atunci este obligatorie utilizarea casei de marcat electronice fiscale in temeiul art. 1 alin. 1 din OUG 28/1999 deoarece forma de organizare (PFA) si activitatea prestata (activitati suport pentru interpretare artistica) nu figureaza in categoria exceptarilor de la aceasta obligativitate de la art. 2 din OUG 28/1999.

Chitante se pot emite clientilor, in locul bonului fiscal, doar atunci cand casa de marcat este defecta, pana la repunerea ei in functiune.

Distinct de registrul de incasari si plati, dar pornind de la inregistrarile din acesta, PFA trebuie sa intocmeasca si registrul de evidenta fiscala (numai partea de venituri) conform art. 68 alin. 8-9 din Codul fiscal si OMFP 3254/2017 (art. 1 alin. 2 din ordin).




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist.
 


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.32 din 33 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016