Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Cheltuieli deductibile pentru PFA. Autoturism folosit in baza unui contract de comodat


de Viorica Ghinea la 19 Iul. 2018
2 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli deductibile pentru PFA. Autoturism folosit in baza unui contract de comodat
Dezbatem mai jos cazul unei persoane care este avocat de profesie, care obtine venituri din activitati independente si utilizeaza in scopul activitatii un autoturism care este inscris pe numele unui parinte.


Mentionam faptul ca pentru utilizarea autoturismului s-a incheiat un contract de comodat intre fiu si parinte. Vom afla de la specialist cum trebuie considerate cheltuielile cu asigurarile pentru care asiguratorul a incheiat politele/chitantele pe numele tatalui. Pot fi acestea considerate  cheltuieli deductibile pe baza contractului de comodat sau nu?

 

Cheltuieli deductibile pentru PFA: raspunsul specialistului

 

Conform art. 68 alin. (4) lit. a), b), f) pct.1 din Codul fiscal, conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, sunt:

- sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente;
- sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
- sa reprezinte cheltuieli cu prime de asigurare efectuate pentru active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
 
Nu sunt deductibile conform art. 68 alin. (7) lit. k) din Codul fiscal:
 
k) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietate sau in folosinta. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
 
Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
 
in cazul vehiculelor rutiere motorizate, aflate in proprietate sau in folosinta, care nu fac obiectul limitarii deducerii cheltuielilor, se vor aplica regulile generale de deducere.
 
Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileste prin normele metodologice date in aplicarea art. 68, redate in continuare:
 
Daca vehiculele respective nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor efectuate conform art. 68 alin. (4) si (5) din Codul fiscal legate de aceste vehicule, cu exceptia cheltuielilor privind amortizarea pentru care se aplica regulile privind amortizarea prevazute la art. 28 titlul II din Codul fiscal, dupa caz. In cadrul cheltuielilor supuse limitarii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecarui vehicul, inclusiv cele reprezentand: impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta etc.
 
In vederea acordarii deductibilitatii integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizarii vehiculelor se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.”
 
Prin urmare, in cazul in care nu se intocmesc foi de parcurs, in baza contractului de comodat (din care sa reiasa ca utilizatorul va suporta anumite cheltuieli), se pot deduce la calculul  50% din cheltuielile cu reparatii, cauciucuri, huse auto, numai daca facturile sunt emise pentru titularul PFA.

 
Nu sunt deductibile asigurarea CASCO, RCA si impozitul auto, pentru care se intocmesc documente justificative pentru proprietarul auto.





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.99 din 36 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 2 comentariiAdauga comentariul tau

L. M. 2020-09-15 15:49:12

Sunt liber profesionistam masina pe pf. O folosesc mult in principal pe liber profesionist. Am nevoie de comodat pt a putea deduce pana la 50% din cheltuieli? Fiind pe numele meu pot deduce si rca? Intreb pt ca azi mi-a refuzat un notar sa imi incheie comodat fiind liber profesionist... si sa stiu daca caut alt notar sau pot deduce in cazul mru si fara comodat

Dragos 2018-11-22 19:59:40

1. Am un PFA pentru care am contract de comodat folosire autoturism aflat in proprietatea mea/PF. Pot deduce combustibilul, in procent de 100% daca pe foile de parcurs trec alimentarile si scad cheltuielile cu deplarile facute exclusiv in beneficiul PFA? Adica, alimentez 20litri si ii scad doar prin deplasarile in interesul PFA-ului.
2. mai pot deduce si altceva pentru folosirea autoturismului in acest caz? in ce procente?

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016